Tinta kérdések


Tinta készlet - milyen tintát tarts a polcon biztosan?

Sok éves tapasztalás után azt tudjuk mondani, hogy egy készlet tintád mindig legyen tartalékba ha sokat nyomtatsz. Viszont ha nem egetverően sokat termelsz akkor mégis melyik színeket érdemes biztosan a polcon tartanod? Magenta, yellow. Ez a két legtöbbet értékesített szín amit a felhasználók vesznek. Ezt követi a cyan, majd a cégére marad a fekete, ugye a tónus miatt.

Természetesen vannak a light színek (Lc, Lm, Lk) valamint az egyedi fehér és narancs színek is de ezek már elenyésző mértékben kellenek és nem is mindenki ilyen konfigban használja a berendezését. Fontos, hogy mindig figyeld nyomtatód tinta státuszát az segít eldönteni, hogy érdemes e már rendelned. Én akkor voltam nyugodt amikor mindenből volt de a CMY alap színeket mindig tartottam. Az biztos, ha már csak félig van érdemes rendelned.


Cleaning tisztító kazetta

A TrueVIS nyomtató sorozat esetében a nyomtatókban található egy tisztító kazetta is - a CMYK és egyéb színek mellett -, amiből üzemszerűen fogy a tisztító folyadék.

Ezt a kazettát is tartsd szemmel és ha már kevésnek érzed rendelj belőle és tedd a polcra ( évente kb. 1 alkalommal ) mert ha kifogy ez a remek lötty, akkor a nyomtató megmakacsolja magát és amíg nem adsz neki újat bizony nem fog nyomtatni és tuti akkor fogy ki mikor a legnagyobb melóban úszol.


Miért marad tinta a kazettában?

Biztosan te is tapasztaltad már, hogy az üresnek mondott és kicserélt kazettában maradhatott némi tinta mert kivételkor picit lötyög benne valami. Ez természetes, hiszen a rendszer úgy van kitalálva, hogy semmiképp ne kerüljön levegő a rendszerbe mert akkor meg azzal kéne küzdeni, hogy nem nyomtat a fej mert tele van levegővel. Szeretnék mindenkit megnyugtatni, a kazettában lévő tinta mennyisége kb. 2-4 %-kal több mint ami hivatalosan rá van írva.

Tehát az a mennyiséget amit fizetsz azt biztosan el is tudod használni.


Oldószeres tinta szavatosság

Az eredeti Roland oldószeres tinták esetében a kazettákon feltüntetett dátum nem a lejárati időt, hanem a gyártási időt jelenti. Ezt ne keverjük össze az UV tintáknál leírtakkal. Az oldószeres tinták szavatossági ideje a gyártási időtől számítva 2 év. De ez a 2 év is csak akkor 2 év ha megfelelő körülmények között van tárolva a tinta.

Ha raktározás során a tárolási hőmérséklet 5 - 30°C között van akkor 2 év, ha -5 és +5°C között vagy 30 - 40°C fok között van tárolva akkor csak 6 hónap a szavatosság.


Nyomtatás fehér tintával

A fehér tinta esetében a pigmentek hajlamosak a kazetta alsóbb részeibe leülepedni ( ez minden gyártó tintájára igaz ) amennyiben nem használjuk napi rendszerességgel. Ezért ha nyomtatsz fehéret ha nem, hetente többször munkakezdéskor rázd meg alaposan a fehér kazettát így amikor a nyomtató ciklusosan tisztítja a fejegységet mindig szív egy kevés alaposan elkeveredett fehér tintát is. Ha több nap tétlenség után fehéret is kell nyomtatnod, kezd a nyomtatást egy kb. 1 cm vastag fehér flekkel, hogy meggyőződj a fehér tinta kellő fedéséről, tónusáról.

Használj egy olyan fehér nyomatot az ellenőrzéshez ami biztosan jó fedettségű volt és a mellé tudod tenni kontroll céljából.

Hetente 2 alkalommal vedd ki a fehér kazettát a gépből és rendszeresen rázd fel a tartalmát. De ne csak lötyköld ide oda hanem tisztességesen, energikusan történjen ez a rázás.


További fontos információt a tintáról az eredeti vagy utángyártott szösszenetben olvashatsz.