FONTOS !

Mielőtt elolvasod a lenti sorokat gyorsan leírunk ide egy gondolatot, ez majd segít helyretenni a dolgokat.

Tegyük fel, hogy van neked egy Porsche márkájú autód. Ezekhez az autókhoz nem ritka a 170-200 ezer forintos féktárcsa és a 30-80 ezres fékbetét. Márpedig egy ilyen típusú autón ez bizony fogyóeszköz, hiszen használod keményen, hogy meg tudj állni, mert nem ötvennel mész hisz nem azért vetted.

4 db esetén ez közel 1 millió forintos kiadás. Nos mit lehet tenni? Vagy megveszed ilyen áron és biztosan megállsz, vagy veheted a "gyárival 100%-ban kompatibilis" betétet is harmad annyiért. Te döntesz.

Gyári vagy utángyártott kést vegyek ?

Elárasztották a piacot az utángyártott kések. Olcsó áruk, 10-es kiszerelésük igen ígéretesen hangzik. De csak hangzik!

Több partnerünk jelezte, hogy vásároltak ilyen terméket de a 10 db-os szettből az első 4-5 db-ot kidobták mert használhatatlan volt.

Vagy épp tudták használni de már alapból az 50 grammos késnyomás helyett 120-130 grammról indult a szerszám.

Nos igen, csodák ebben az esetben sincsenek. Egy gyári kés - megfelelően használva - több hónapig, évig is kiszolgálja az igényeket.

Nem kell havonta cserélni. Többen próbálkoztak élezni, (ja, Béla-bá ért hozzá...) de ez megint nem vezet sehova, arról nem is beszélve, hogy élezés esetén mi lesz az ofszet értékkel? Az ofszet érték nem lehet akármennyi, a gépeken csak bizonyos érték állítható be, nem pedig szabadon akármennyi. (pl. 0, 0.150, 0.175, 0.200, 0.225, 0.250, 0.275, etc.)

Mi a különbség a vágókés típusok között ?

Ahogy a csavar behajtáshoz is megfelelő csavarhúzót használunk, így az anyagok vágásakor is a megfelelő kést válasszátok. Ennek értelmében a flock fóliához (vasalható) a zöld kupakos kést, a vastag, kemény vagy fényvisszaverő fóliához a narancssárga kupakos kést, a kisbetűk vagy részletgazdag grafikák vágásához a fekete kupakos igen karcsú kést javasoljuk. Ha normál késsel vágtok mindent az nem a megfelelő eredményt hozza, gyorsabban elhasználódik a szerszám, valamint több selejtet is eredményezhet a gyártás. (Egy titok; a narancssárga kupakos kés jobban megéri az árát mint a normál kés, mert ugyan picivel többe kerül viszont sokkal tovább tart mint a normál kés (kék, piros, sárga kupakos) )

Roland fóliavágó kések túlvágási értékek

Gyári vagy utángyártott tinta ?

Az örök dilemma. Mi természetesen a gyári megoldásra voksolunk, de nézzük meg miért. Azt gyorsan szögezzük le, hogy nekünk mindkét verzió megfelel, hiszen ha utángyártottat használsz akkor többször fogsz velünk találkozni mert többször megyünk hozzád szervizelni.

Gyári tinta esetén ritkábban találkozunk. De nézzük is meg az előnyöket, hátrányokat.

Az utángyártott tintával sok a baj. Nem állandó a tinta színe, állaga, konzisztencia. Mi is találkoztunk olyan 1 literes tinta flakonnal amiben ugyan az a szín volt, mégis különbözött a színek árnyalata. Még fel is rázattuk az ügyféllel, hátha leült a pigment, de ha így lett volna akkor meg az is probléma. Csak a fehér festék esetében fogadható el minimálisan, hogy leül a pigment így azt néha fel kell rázni. ( minden gyártóé !!! )

Amennyiben a csoda gyártók nem tudják garantálni a tinta állandó minőségét az könnyen beszárad a fejbe, csövekbe, tintarendszerekbe.

Ha olyan az utántöltő rendszer hogy a tintát tölcséren keresztül öntögetjük a kazettákba, akkor ott számolni kell az oxidációs folyamatokkal is, hiszen mind a fény, mind a levegő oxidációt indít el a tintában ami szintén a mi zsebünkből húzza ki a forintokat.

A már említett minőségbeli különbség kihat a nyomtatás képére is, nem tudjuk ugyan azt a terméket 2-3 hónap múlva vagy akár 1-2 év múlva előállítani. Egy Pest megyei partnerünk épp a gyári festék javára mondta, hogy 2 év elteltével ismét gyártania kellet egy garnitúra matricát (ez itt több ezer darabot jelentett) és pontosan ugyan úgy néz ki a frissen nyomott matrica mint a 2 éves. Nincs szín és árnyalatbeli különbség sehol.

Ezt csak a gyári minőség tudja. Ha az utángyártott tinták erős napsugárzásnak vannak nap mint nap kitéve, gyorsan vesztenek tónusukból, színükből, nem tudják a 3-5 éves időtartamot garantálni, felületük bebarnul, foltosodik, a nyomat elveszti reklámértékét.

Az is problémát jelenthet, hogy a Color Profile-ok a gyári tintához vannak bekalibrálva egy idegen löttyel nem tudjuk azt a denzitást hozni (vagy épp az a baja hogy túl vibráló, telített a tinta képe) mint ami a profilban van. Sok esetben tapasztalunk sávos nyomatokat, a színek tónusa 30-40 cm ként változik mert a nem megfelelő tintarendszer nem tudja megfelelően adagolni a tintát a nyomtatófejeknek. Sok utángyártott típus veszélyes a kezelőre és a környezetre egyaránt, mi is hallottunk már rákkeltő tintáról ami a mai napig forgalomban van.

A Roland gyári tintái kültéren laminálás nélkül 3 évet tudnak fakulás nélkül. Ezt az elvárást az olcsóbb tinták nem biztos, hogy tudják teljesíteni.

Kinek éri meg mégis átállni ?

Azt ugye tudni kell, hogy utángyártott tinta használata esetén a garanciális feltételek elvesznek. Aki keveset nyomtat annak egyáltalán nem szabad ilyesmiben gondolkodnia, mivel a sűrűbb fejcserét csak a sok sok ezer kinyomtatott m2 tudja vissza termelni. Aki rendszeresen nyomtat de nem éri el a havi ezer m2-es értéket, annak sem szabad átállnia. Ha már nincs garancia a gépre akkor is van veszteni való, hiszen egy ismeretlen tintával mindig lesznek gondok. Nem a levegőbe beszélünk, szinte minden héten cserélünk nyomtatófejet valahol de ezek az esetek nagy százalékában átépített gépek. Akkor sem szabad ebben gondolkodni ha munkáid nagyrésze hosszú élettartamú, így sokáig kint kell lennie közterületen, ahol sokáig éri erős napsugárzás. Csak azoknál jöhet szóba a dolog akik rengeteget nyomtatnak, alacsony költségen gyártanak és a sűrű forintok megtermelik a cserélt alkatrészek árát. Mindenképpen alaposan számoljatok utána mielőtt belevágtok.

Még egy fontos dolog !

Ha átálltatok és probléma adódik nyomtatáskor keressetek fórumokat, felhasználói beszámolókat, kérdezzétek a tinta forgalmazóját mert innentől kezdve egy olyan területre léptek ahol már a mi segítségünk és tapasztalatunk kevés lehet. Mi tudjuk hogy a Roland nyomtatói kiválóak, de ezt rendszer szinten kell érteni. Ha ki vesszük belőle az egyik legfontosabb elemet, kezdődhet a "Játék a színekkel".

Megkérdeztünk más márkájú nyomtató forgalmazókat is, hogy áll a kérdéshez a gyártó ha az ügyfél utángyártott tinta használata esetén problémát észlel? Rendre azt a választ kaptuk, hogy nincs miről beszélni, az ügyfél kezébe került a megoldás megtalálása, idegen tintával nem tudnak mit kezdeni a gyártók és felteszik a kezüket.

Összefoglalva.

A gyári tinta minősége állandó, rendszeres minőség ellenőrzésen esnek át, ezekhez állnak a média profilok, sokáig bírják kültéren, nem teszik tönkre a nyomtatót, mindig van polcon, azonnal vihető. A szigorú gyártástechnológiának köszönhetően, kevésbé terhelik a környezetet vagy jelentenek veszélyt a felhasználóra mint az olcsóbb de kitudja milyen módon gyártott tinták, folyadékok. Ugyanez nem mondható el egyik utángyártott termékről sem.

Végszóként.

Egy picit gondolkodjunk már el miért is olcsóbb az utángyártott termék? Senki ne gondolja azt, hogy azért mert megelégszenek kevesebbel is ezen forgalmazók. Dehogyis! Ha ugyan azt a minőséget kéne gyártani mint a gyári az övék sem lenne olcsóbb. Ez benne a lényeg.

Mit gondolsz a LEGO-t miért nem tudják másolni ugyan olyan minőségben? Mert nem lehet. Ha ugyan azt a kiváló granulátumot és ugyan azt a precíz présgép technológiát használná más is, nem tudnák olcsóbban adni mások sem. De nem azt használják. Meg is van az eredménye.

Én tudom, vettem ilyen játékot és nem lehet belőle építeni vagy tartósan játszani mert széthullik. Nem ugyan az a minőség csak "kompatibilis".

Hát nem szép szó? "kompatibilis", ízlelgessük... Olyan ez mint az eper "ízű" szörp. Soha nem látott gyümölcsöt, mégis eper íze van.

Na hagyjuk már.

Ezekből a tintákból mindig kimarad valami, ettől lesz olcsóbb. Pl. az UV védő anyag, az állandó konzisztenciát biztosító összetevő, a sokáig színtartó pigmentek silányabb minőségű anyagra cserélve, a száradást elősegítő anyagok hiánya, kevesebb bennünk a karcállóságot biztosító összetevő etc. Olcsóbb gyártástechnológia = silányabb minőség.

A fenti témához szeretnénk egy jó példával szolgálni.
Egyik partnercégünk jelezte, hogy árvitába keveredett egy ügyfelével aki azzal példálódzott, hogy lám megtudta olcsóbban is csináltatni a munkát mint ahogy ők vállalták volna.
Nos a mellékelt képen jól látszik az "olcsóság" értéke.
A nyomatnak 3-4 évig kellett volna kint lennie, de már a 2. év után így néz ki. Utángyártott filléres tinta, olcsó monomer öntapadó anyagra nyomtatva, filléres nem UV álló habosított PVC táblára kasírozva ami olyan hullámos mint a Balaton, mert a felfogatást is dilettáns módon végezték, fix csavarozással, nem hagyva teret az igen sokat dilatáló tábla mozgásának. Ennyi. Szerintem nem lehetett elég olcsó.

És akkor egy kis matek, számoljunk már utána, hogy valójában mennyivel is olcsóbb az utángyártott tinta?

Amikor kiszámolod mennyi az utángyártott tinta literje a gyárihoz képest kb. kapsz egy 35-40%-al olcsóbb összeget. De nem ennyivel olcsóbb a tinta a számodra! Alant találsz egy táblázatot ami kb. azt mutatja, hogy 1 m2 anyag legyártása mennyibe kerül neked önköltségen.

(9 féle alapanyag + tintaköltség került a számításba, természetesen rengeteg egyéb járulékos költség adódik egy munka elkészítéséhez ami tovább növeli az önköltségedet de ezekkel most nem foglalkozunk mert ez mindenkinél más és más, (elektromos áram, munkabér és járulékai, logisztika, szállítás, elrontott selejt gyártások, rendelkezésre állás, etc.) ez a két dolog viszont ugyan annyi mindenkinél. Gyorsan le is lövöm a poént, átlagban 13,4%-al kerül kevesebbe ami viszont nem fedezi az utángyártott tinta okozta problémák kezelését, helyreállítását. Lásd táblázatot.


Breaking News !!!

A lenti táblázat még a régi Eco Sol Max-os időket idézi, ezekkel a tintatípusokkal számoltunk. Mint tudható, a TrueVIS TE2 tintasorozattal már elérhető az eredeti ár 50%-ért gyári tinta megoldás, így ha ezzel a költséggel számolunk már egyáltalán nem éri meg más pancsolt tintát használni a nyomtatóban. (és a garancia is megmarad...)

Utángyártott tisztítópálcák

Természetesen a tisztítópálcák témakörben is nagy az utángyártott kínálat. Oldalak százai foglalkoznak olcsóbbnál olcsóbb termékekkel. Amikor ilyesmit nézegetsz járd körbe alaposan a kérdést vagy egyszerűen vásárold a gyári minőséget. Ezekből a pálcikákból több százféle van az iparban, attól függően, hogy milyen felhasználási területre szánták. Gyógyászat, laboratóriumi alkalmazások, nehéz és könnyűipar, nyomdaipar, műszer és elektromos ipar, gépjárműipar, etc.

Minden területen más és más fajta eszközt használnak, azért ilyen nagy a kínálat. Vannak sav és lúg álló eszközök, oldószerálló eszközök, steril eszközök, vizes bázisú alapanyagok, egyszer és többször használható darabok. (itt jegyezzük meg, hogy ezen tulajdonságok általában nincsenek feltüntetve az oldalakon, ergo lehet, hogy simán veszel olyasmit ami nem is a te területedre gyártják)

Azért ejtünk róla ennyi szót mert mi magunk is kipróbáltunk filléres darabokat és bizony siralmas a tapasztalat.

Volt olyan szivacs ami az oldószer hatására azonnal felpúposodott, vagy szétmállott, volt olyan eset is mikor maga a pálca volt annyira silány minőségű, hogy nem értünk vele oda a nyomtató fejéhez mert pár másodperc alatt meglágyult az alapanyag, a pálca elhajlott vagy épp törlés közben hagyta el magát.

Nagy veszélyt jelenthet a nyomtatófejek, wiperek, cap-ek, szempontjából a szétporló, szétmálló szivacsok apró alkotóelemeinek szennyeződése.

Lehet, hogy szemmel nem látod mégis belekented a fúvókákba a szivacs szemcséket, ezzel meg is adva a kegyelemdöfést eszközödnek.

A konklúzió itt is az, hogy ha nyugodtan szeretnél aludni vedd tőlünk a gyári Roland minőséget.

Olcsó wiperek, filléres nyomtatófejek, CAP-ek bagóért, gravírozó szerszámok szinte ingyen ...

Ugyan ezek mondhatóak el az egyéb kiegészítő alkatrészekről is. Nem szabad összekeverni a vizesbázisú termékeket az oldószerállókkal.

Persze, hogy olcsóbb egy vizes, latex vagy pigment tintához való lehúzólap, lezáró gumi, nyomtatófej mint az oldószereshez, hiszen nincs maró hatásnak kitéve ergo nem is ennek megfelelően gyártják, tehát olcsóbb. Azért mert belefér és bele lehet rakni a Roland eszközbe is még nem oda való, hamar tönkre is megy. Persze, hogy olcsóbb egy nem oldószer alapú tisztítószer mint az oldószeres de nem is tisztít semmit.

Egy edzett acél vagy gyémántfejes gravírtű nem egyenlő minőség egy valamilyen ötvözetből készült szerszámmal. Húszért csomóját!

Gyári szerviz vagy sufnituning megoldások?

Kicsi a világ. Szerencsére előbb utóbb visszajut hozzánk, hogy egyik, másik kereskedő, vállalkozás, konkurencia, felhasználó azt a hírt terjeszti, hogy a gyári szerviz drága. Meg hogy semmivel nem jobb a gyári szerviz képessége, ismerete, tudása mint az övék. De, jobb. Méghozzá sokkal.

A hivatalos szervizek emberei megkapják a megfelelő tudást, supportot, képzést, gyári alkatrészt ahhoz, hogy hiba esetén tudják hova nyúljanak.

Jó, jó vannak kivételek. Legutóbbi ügyfelünk már 4-5 alkalommal fizetett ennek, annak 20 majd 10 ezer forintokat de berendezése továbbra sem lett jó. Olyat is mondtak neki, hogy ki kell cserélni a gépében a hálókártyát és megoldódik a problémája ami olcsón pár ezer forintból meg van.

Azt persze már nem tudta a "jól tájékozott szakember" hogy a kérdéses nyomtatóba nem lehet hálókártyát cserélni mert nincs benne, csak alaplappal együtt cserélhető. Mikor megtudta, hogy közel 400 ezres javítási költségről beszélünk nem volt őszinte a mosolya.

Javasoljuk mielőtt megengednéd bárkinek is, hogy a gépedbe nyúljon kérj ajánlatot a várható javítás költségéről, esetleg véleményt, hogy mi lehet berendezésed problémája. Tájékozódj mit is csinál napközben ez a "szervizes" szakember, ismeri-e a szóban forgó modellt, látott-e már ilyet, etc.

2-3 ajánlat ismeretében már könnyebben tudsz dönteni.