Fóliavágási trükkök

Tudtad-e, hogy kilencféleképpen lehet egy Roland nyomtató-vágó eszközzel vágni? Nézzük sorban.

1. Cut Image Boundaires - képre vágás vágóvonal nélkül

2. Only Cut - csak fóliavágás

3. Cut All Path - fóliavágás, direkt színes vágóvonal létrehozása nélkül

4. Print and Cut - nyomtatás és vágás egylépésben

5. Cut and Print - előbb a vágás aztán a nyomtatás egylépésben

6. Print and Cut with Crop Mark - nyomtatás és vágás külön lépésekben (laminálás után)

7. Print and Cut and Perforated Cut - nyomtatás és vágás egylépésben + perforációs vágás

8. Only Perforated Cut - csak perforációs vágás

9. Sheet Cut - a média le és felvágása


és akkor lássuk részleteiben:


1. Cut Image Boundaires

A felhasználók nagy része nem tudja, hogy nem kell a digit anyagba vágóvonal ahhoz, hogy a munkát a géppel képre vágassuk. (vinyl esetén)

Annyit kell tenned, hogy gyártás előtt a Cut Controls fülnél bekapcsolod a Cut Image Boundaires opciót. Ennek hatására az öntapadós anyagunkra nyomtatott képeket a befoglaló méretüknek megfelelően körbevágja a gép, így már mehet is a kasírozás vagy a garnitúrázás.

Fontos! Ha adsz a képednek tetszőleges margót pl. 30 mm, akkor a margóval megnövelt méret szerint fogja körbevágni, így pl. könnyen kialakítható a táblára kasírozásnál az áthajtás mérete. Jó mi?


2. Only Cut - csak fóliavágás

Ezt az üzemódot akkor használjuk ha tisztán vágási feladatokat szeretnénk végezni gépünkkel. Fontos, hogy ebben az üzemmódban pontosan meg kell határoznunk (direkt színnel CutContour vagy CutPath névvel) előkészítésnél a vágandó vonalakat. Főleg akkor hasznájuk, ha mi magunk készítjük elő a vágandó anyagot és csak egy bizonyos vonal mentén szeretnénk a vágást végrehajtani.


3. Cut All Path - fóliavágás, direkt színes vágóvonal létrehozása nélkül

Amennyiben ügyfelünk készíti elő a vágni valót, nincs szükség direkt színeket megadni a vágáshoz. Előkészítésnél adjuk meg ügyfelünknek a vágható szélességet, valamint kérjük meg, hogy az objektumoknak legyen körvonala majd az egyik Queue (sor) alap beállításainál szintén a Cut Controls fülnél kapcsoljuk be a Cut All Path opciót ( megnyitott munkánál már nincs erre lehetőségünk ) és OK-zuk le a Queue beállításait.

Ezután behívjuk a kapott anyagot ( eps vagy pdf ), a RIP program máris mutatja hol vannak az anyagban a vágandó vonalak, hol fog vágni a gép. Miután befejeztük a vágást, ezt az opciót állítsuk vissza, mert a későbbiekben minden körvonalat vágni akar majd a gépünk ami ugye nem biztos, hogy szerencsés. Még egy fontos dolog! Cut All Path opció esetén teljesen mindegy milyen vastag a körvonal. Ez is zsír ugye?

( FONTOS! a körvonal tulajdonsága középvonalas legyen, ne inside vagy outside! )


4. Print and Cut - nyomtatás és vágás egylépésben

Ilyenkor két részből áll a munkafolymat. Első etapban elkészül a nyomtatás, majd ezt követi közvetlenül utána a körbevágás. Ilyenkor definiálni kell a már ismert CutContour vagy CutPath nevű vágóvonalt az előkészítő programban. A körbevágós munkák nagyrészében ez a legáltalánosabban használt folyamat.


5. Cut and Print - előbb a vágás aztán a nyomtatás egylépésben

Ilyenkor szintén két részből áll a munkafolymat de először a vágás készül el majd ezt követi a nyomtatási folyamat. Ebben az esetben is definiálni kell a direkt színes vágóvonalt. Nagyon ritkán használják a partnerek ezt a megoldást de nézzük meg mikor van ennek értelme.

Ha nem szeretnéd, hogy matricáid széle felkunkorodjon (mert az oldószer száradás közben húzza össze az anyagot) akkor érdemes ebben a folyamatban gondolkodni. Egyet nem szabad elfelejteni! Ha így teszel minden esetben kapcsold be vágásnál a Return to Origin After Print opciót, hogy miután elkészült a vágás térjen vissza a nyomtató az eredeti kiinduló pontra és ezután tudod elindítani Only Print opcióval a nyomtatást.


6. Print and Cut with Crop Mark - nyomtatás és vágás külön lépésben, vágójelek használatával (pl. laminálás után)

Amennyiben nyomtatás után kap a média egy felületkezelést pl. laminálást, vagy egyszerűen csak félre tesszük száradni az anyagot a következő képpen járjunk el. Kinyomtatjuk Crop Mark-kal az anyagot, úgy hogy az operation mode-ot print only-ra állítjuk.

Majd mikor visszafűzzük az anyagot, az operation mode-ot cut only-ra állítjuk és elvégezzük az utólagos vágást. Ne felejtsük el, hogy a késnyomást vegyük fel magasabb értékre, hiszen a laminált anyag vastagabb mint a sima egy rétegű vinyl.

Fontos! Ha több sorozat is készül ugyan arra a médiára egymás után, minimum 2 cm távolság legyen a Crop Mark-ok között, különben megzavarhatja a szenzort olvasás közben a túl közel lévő jelek sorozata. Visszafűzésnél úgy járjunk el, hogy a tefloncsík közepére essenek a vágójelek, így könnyenebben megtalálja a szenzor olvasáskor.


7. Print and Cut and Perforated Cut - nyomtatás és vágás egylépésben + perforációs vágás

Sokan gyártanak matricát de rengeteg időt elszöszmötölnek azzal hogy a kész matricákat leteszik az asztalra, kiszedik a felesleget, ezt kidobják a szemetesükbe, majd vonalzó mellett egyesével felvágják a tekercset. uhh... ez a múlt század ember..., légy modern, haladj a korral...

Amennyiben Versaworks RIP programmal dolgozol, és legyen bármilyen nyomtató/vágó géped ezt a felvágást megoldja neked a gép.


Miért jó ez?

- Először is a fólia felesleg ( szemét ) nem nálad hanem a felhasználónál keletkezik, ő a hátoldalt meg úgyis kidobja (ezzel együtt).

- Másodszor nem kell az asztal felett görnyedned a vonalzóval, hanem ezen időszak alatt csinálhatsz más hasznosat is.

- Harmadszor mikor kész a perforáció ( mert így hívjuk ezt a folyamatot ) csak szét kell tépkedned kézzel a perforáció mentén a tekercset és máris csomagolható a termék.

- Negyedszer nem a te sniccer pengéd kopik, ezzel pénzt spórolsz (és ha ügyetlen vagy nem vágod el a kezed vagy kollégádét, mert bizony láttam ilyet is ... ;) )


Mi ennek a menete?

Három dolgot kell megtenned:


a. Vágás előtt állítsd be pontosan a perforációhoz használt késnyomást méghozzá úgy, hogy éppen csak átvágja a hordozót a kés hegye, ne legyen túl erős a beállítás, épp csak szakítsa át a két réteget a szerszám ( ne sérüljön se a kés se a tefloncsík ). A tapasztalatok szerint ez kb. háromszorosa a normál vágási értéknek. Tehát pl. ha normál esetben 50 grammal vágsz akkor 150 grammra állítod a perforációs értéket a programban (normál fólia esetén). Miután ez meg van állítsd vissza a kést normál vágási értékre, jegyezd fel a perforációhoz használt helyes értéket.


b. Hozd létre a perforációhoz használt vágóvonalat a előkészítő szoftverben, ( Corel, Illustrator, InDesign, Scribus, Quark, etc. ) és amire figyelj:

Spot szín (direkt szín) legyen, PerfCutContour vagy PerfCutPath névvel, hajszálvékony vagy ennél vékonyabb tulajdonsággal.


Így a nyomdai munkában lesz kétféle típusú vágóvonal, egy a CutContour vagy CutPath nevű, e mentén fogja körbevágni a matricát a gép, és egy PerfCutContour vagy PerfCutPath nevű ami mentén pedig a feldarabolás történik.

Lehet a perforációnak kijelölt vonal is egyedi formájú, (pl. Miki egér forma) így a partner egyedi formájú matricákat kap, de ezt nem javaslom mert sok időbe telik, inkább csak mint a vonalzó esetében függőlegesen és vízszintesen daraboltassátok fel a fóliát oszt Sanyi.


c. A RIP programban a Cut Controls fülnél lent találjátok a perforáció tulajdonságainak beállítását, úgy mint a perforáció nem vágott része pl. 0,5 mm, a perforáció hossza pl. 30 mm, valamint a késnyomás erőssége ( ide kell azt az értéket megadni amit már előzőleg kipróbáltál ).

Legyetek sebészek, perforációra fel!


8. Only Perforated Cut - csak perforációs vágás

Tételezzük fel, hogy sablont, dobozt, vagy épp prototípus gyártáshoz készítesz átvágott anyagot. Ez esetben a 7. pontban leírt módon készítsd elő a vágni valót és a RIP-ben add meg a perforációhoz használt értékeket. Fűzd be a médiát (pl. 700 x 1000 mm karton) majd engedd rá a vágást.

Vágás után állítsd össze a dobozt és máris kész az egyedi termék. Természetesen ez mehet kasírozás, vagy direkt nyomtatás után is pl. UV nyomtatás esetén. Fontos! Mindig, nagyon figyelj oda a késnyomás beállítására.


9. Sheet Cut - a média levágása

A már jól ismert média leválasztást sem használják sokan jól, gazdaságosan vagy éppen rendszeresen. Nézzük meg mire lehet ez jó nekünk.

Az ugye tiszta, hogy ha befejeztük a munkát akkor nem sniccerrel meg ollóval idétlenkedünk, hogy levágjuk az elkészült munkát hanem rábízzuk a gépre. Ez azért is fontos mert ha az elején szép egyenesen fűztük be a médiát akkor a levágásunk mindig derékszögben lesz és a későbbiekben ez segít az anyag egyenes befűzésében. Második dolog, hogy ha garnitúrázunk, kapcsoljuk be a RIP szoftverben az automatikus levágást és tegyünk a nyomtató alá egy dobozt, vagy tároló egységet és ebbe termeli a gép a kész nyomatokat. Innen a feldolgozó kolléga könnyedén ki tudja venni az elkészült darabokat és nem kell egy teljes tekerccsel kínlódni, cipelni, tekergetni, emelgetni.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha gyártani kell 100 db plakátot és ezeket képre kell vágni, akkor ez 400 db vágást jelent hiszen 4 oldala van egy képnek. A RIP-ben állítsuk be, hogy a Page Space legyen nulla mm a munkák között, így amikor kész a nyomat a gép levágja a médiát ( Printer Controls / Cut Sheet After Output opció ) és a 400 db vágás helyett csak 300 db-ot kell megvágni mert az egyik oldal már kész van.

Természetesen ehhez éles szerszámra van szükség ami nem szaggatja a médiát. De ilyen kést kaptál a gépedhez 25 db-ot, tessék használni bátran vagy ha nincs vásárolj tőlünk.


Nos, mint jól látható egy Roland gép több mint jó barát, kolléga, segítő partner ha egy picit előre gondolkodunk és tudjuk, hogyan használjuk ki képességeit. A fenti vágási formációkat lehet kombinálni, így számtalan variáció segítheti mindennapi munkánkat. Jó vagdosást kívánunk!

fóliavágás vágóvonal megadása nélkül Job Assistant segítségével

Szóval Job Assistant, de mi is ez a fícsőr?

Hát az, hogy nem kell többé CutContour vagy CutPath vágóvonalakat létrehozni az előkészítésnél senkinek. Csak kapjuk az anyagot és nosza, majd mi csinálunk belőle vágni valót közvetlenül a RIP ben.

(itt jegyzem meg, ehhez hasonló funkció a régi RIP-ekben / az összesben / elérhető a cut all path funkció bekapcsolásával csak ott nincs paraméterezési lehetőség)


Job Assistant működési kritériumok:

- 64 bites rendszer

- a .NET Framework veziója minimum 4.6.2

- PDF file, bármilyen vektoros tartalommal

- PDF file, bitmap tartalommal


Arra is van lehetőség, hogy a PDF-ben csak egy kép van és ezt kell körbevágni. Ez is menni fog, mert a Job Assistantban mi magunk is létrehozhatunk vágóvonalakat, amit akár össze is olvaszthatunk egymásba vagy ki is vághatunk egymásból. Sőt a kapott anyagban lévő vektoros objektumokat tetszés szerint átpakolhatjuk más sorrendbe, vagy ki is lehet törölni belőle ha közben még sem kell kivágni. Azt már mondanom sem kell, hogy lehet a sarok pontokat hegyesre, ívesre, vagy lecsapottra állítani. Természetesen létrehozhatunk normál vagy perforált vágóvonalakat egyaránt. Állíthatunk offset értéket, illetve az is megadható hogy pl. egy logot körbevágunk a belsejével együtt vagy a belseje nélkül ha csak kívül a sziluettjére van szükség. Ez ám a fasza dolog. Na tessék próbálgatni.