how to create a web page for free

Hogyan adj el használt nyomtatót?

Véleményünk szerint ha van rá mód ne add el hanem tartsd meg. Így az új nyomtatódat nem kell a régi feladatokkal terhelni, a régi bevált eszköz szépen gyártja neked az apróbb dolgokat, míg az új modell a nagyobb falatokkal halad. Állj több lábon, mert ha Murphy beteszi a lábát vállalkozásodba akkor sem esel kétségbe. Ha mégis úgy döntesz, hogy megválsz eddigi pénztermelő forrásodtól tartsd be az alábbiakat.
Ne legyél mohó!
Ha tudod, hogy eszközöd nem tökéletes például alaplap vagy fejcserére szorul, ne akard megkapni érte azt az árat amit valójában ér hibátlan formában. Azért ne mert senki nem veszi meg annyiért. De beszéljünk a számok nyelvén.
Mondjuk van egy eszközöd ami ma piaci áron használtan 2.5 millió forintot ér. Viszont alaplapot vagy fejet kell cserélni mert az egyik magenta oldal teljesen hiányzik. Ebbe a nyomtató típusba egy fej 692 ezer forintba fáj de az alaplap is 370 ezer körül mozog. Ez a vevőt terheli tehát jogosan várja el, hogy ennyit engedj el az árból hiszen használhatatlan arra a feladatra amire venné azaz, hogy nyomtasson.
Azt se feledjük el, hogy nyomtatód - ha kihasználtad képességeit - az elmúlt időszakba 120-200 millió forintot termelt számodra.
Legyen ennyi elég.
Légy nagyvonalú, ne kapaszkodj görcsösen olyasmibe ami úgy sem lesz a tiéd, azaz soha nem kapsz érte 2.5 milliót!
Inkább tedd azt, hogy a 1.8 millióért eladod, megszabadulsz a problémától, és az összeggel máris beszállsz egy olcsó lízing pozícióba és elkezdel termelni új eszközöddel egy újabb adag 200 milliót. Ne várj, ne teszetoszáskodj, cselekedj mielőbb mert ez a nyomtatónak is jó.
A legrosszabb amit tehetsz egy nyomtatóval, hogy beteszed a sarokba, letakarod egy csipketerítővel, mondván hogy majd lesz vele valami, és csak áll és áll és áll. Az ilyen eszköz a szeméttelepen végzi és buktad az 1.8 milliót. Csak rajtad múlik, hogy szállsz ki egy használt eszközből.

Hogyan válassz használt nyomtatót?

Sehogy, vegyél újat! Na jó, vannak pillanatok egy vállalkozás életében mikor kéne egy másik eszköz de nem feltétlen új. Ekkor tedd a következőt.
Tegyük fel, hogy meg van a kiválasztott modell. Első lépésként látogass el a helyszínre és járd körbe. Figyeld meg milyen környezetben van, mekkora a tisztaság, kik kezelik, hogyan bántak eddig vele. Milyen szerviz folyamatokon esett át, ki szervizelte, mit cseréltek eddig benne és hányszor?
Ha folyik belőle a tinta orrán száján lesznek bajok bőven. Nézd meg a fejtesztet, nyomtat-e minden fúvóka. Fontos, hogy tudd; egy nyomtató kizárólag akkor ér valamit ha jók benne a nyomtató fejek. Keresd a tökéletes fejtesztet. Hibába kérnek érte bármennyit is, ha rossz a fej ami benne van nem ér egyetlen forintot sem. Hiába szép nagy, meg minden más jó rajta, nem ér semmit!!!
Egy nyomtatófej - típustól függően - 207, 330, 500 vagy akár 692 ezer forintba is kerülhet. Vannak gépek amiben ebből van 6 db azaz színenként 1-1 db. Máris legalább 1.25 milliónál vagyunk és még be sincs rakva csak csücsül a dobozában. Ha jó a fejteszt fél siker de még nem jelenti azt, hogy odaléphetsz a kasszához. Szánj rá időt és energiát kérd meg, hogy nyomtassanak vele 5-6 métert különböző üzemmódokban. Ne színes képeket nyomtatás mert az mindenhol jól néz ki. Állíts össze magadnak egy teszt file-t. Legyen benne sok pasztell szín, főleg sötét olíva zöld, 50, 60, 70%-os szürkék, középtónusú vagy sötétebb barnák, kék flekkek nagy méretben, pl. 100x100 cm-ben. Ha csíkosak a nyomatok valami gáz van. Sokszor - a tökéletes fejteszt ellenére - ha van valami baja a fejnek ezek a flekkek nem lesznek szépek. Gyanakodj csapdára a megtekintéskor ha az eladó nem őszinte, nem néz a szemedbe, ha össze vissza hadovál, szavaival ellentétbe keveredik, nem tudja ki szervizelte a gépet vagy olyan szervizelte akinek semmi köze a Rolandhoz. Ha mégis úgy érzed, hogy ez pedig jó vételnek ígérkezik kérd meg szervizes kollégánkat, hogy véleményezze az eszközt vásárlás előtt. Csodák nincsenek!
Ettől függetlenül ki lehet fogni jó vételeket, a Roland használtan is értékes eszköz, több partnerünknél zakatol 10-15 éves darab hibátlanul. Természetesen ez csak akkor fordulhat elő ha rendszeresen karban van tartva.

Honnan tudhatod, hogy színhelyesen nyomtatsz ?

A színhelyes nyomtatáshoz egyetlen dolog kell, egy jó színprofil. Ezt a profilt nem lehet letölteni. Azon profilokat amiket le lehet tölteni azokat jól lehet használni általános célú nyomtatásra, olyan munkákra ami a reklámiparnak, dekorációs iparnak megfelel. De ezek nem feltétlen színhelyesek, nem tökéletesek, nem nyomdai proof minőségűek. A jó profil olyan amit nálad készít el egy szakember.
Az adott nyomtatóhoz, az adott tinta rendszerhez, az adott üzemmóddal, a helyi paramétereknek megfelelően.
Persze vehetsz egy Spectrophotometer készüléket és eljátszhatsz a kérdéssel. Az út rögös lesz, hosszú, és nehéz. Mit tegyél?
Az ellenőrzéshez nyomtass ki különböző tónusú, 8-10 db szürkeárnyalatos képet. Ha nyomataid kékesek, magentásak, zöldesek akkor bajban vagy. Mert így biztos nem jók a színes nyomtatásaid sem, csak azon kevésbé látszik az eltérés mivel színes. Ekkor fordulj szakemberhez.
Jó színprofil esetén az ilyen képek tökéletesen harmonikusak, egységesek, szép szürkés árnyalatúak, a tónusok egyensúlyban vannak, nincs CMY elbillenés. Mutatunk egy példát. Épp most ( 2018. 09. 04. ) volt kis hazánkban Ricky Martin koncert. Az óriásplakátok kékes színűek lettek nem pedig szép fekete-fehérek. Aki még tudja gyorsan nézze meg az utcákon. Lent látjátok a két képet.

A plakátokon látható, kékben úszó kép

Ilyen lett volna a színhelyes, fekete-fehér kép

Nem találja a crop markot ( vágójelet ) a szenzor

Talán már te is jártál úgy, hogy crop mark-kal kinyomtattál egy munkát, amit aztán a gép az istenért sem akart megtalálni. Ügyfelünk hasonlóképpen járt. Ment a vakarózás hogy mi lehet a baj? Egyszerűen nem látta a jeleket mert olyan rossz volt a fényviszony a stúdióban. Amikor telefonnal megvilágítottam minden jelet egyesével, így már beolvasta és kivágta de addig rendre eldobta a feladatot.
(crop mark not found)
Konklúzió, tessék rendesen megvilágított helyen dolgozni vagy megvárni a nappali műszakot az ilyen munkával. (esetleg beépíteni egy világító LED csíkot a gépbe) Természetesen idősebb vagy koszos környezetben lévő gépnél előfordul, hogy magát a szenzort kell megtisztítanod egy kis alkoholos kendővel mert az idő folyamán elkoszolódik. Fontos. Amikor visszafűzöd az anyagot, úgy tedd a gépbe, hogy a regisztrációs jelek nagyjából a tefloncsík közepére kerüljenek és a bázis pont minél közelebb legyen a jobb oldali görgőhöz. Ügyelj arra is, hogy visszafűzéskor minimum annyi legyen a rendelkezésre álló anyagszélesség mint amikor nyomtattál rá, mert ha kisebb akkor hibát fog jelezni a nyomtató.

A média leszórítók helyes használata

Sajnos 2017-ben két helyen is fejet kellett cserélnünk mert nem használta az ügyfél a média leszorítókat. Minden esetben ha vastag anyagra dolgoztok (PVC molinó, művészi vászon, mágnesfólia, építési háló, roll-up banner, etc.) emeljétek fel a fejet magas állásba és tegyétek fel a média leszorító lapokat. A mellékelt kép szerint használjátok a leszorítókat, a két kis lyukon látszódjon a média széle jobban ne toljátok rá az anyagra! Nézzétek meg, hogy a tefloncsík magasságában miként áll a leszorító, szépen simuljon rá a médiára, ne emelkedjen fel a tövénél sem, ne kerüljön a nyomtatófej útjába. Amennyiben olyan molinót használtok ami visszafelé van tekerve gyárilag (tehát a belsejére nyomtatsz) ott legalább 30-40 cm-t lógassatok ki a gépből mert a visszafelé kunkorodásból adódóan bele verhet a fej. Pici odafigyelés sok százezer forint megtakarítást eredményez.

Oldószeres tinta szavatosság

Az eredeti Roland oldószeres tinták esetében a kazettákon feltüntetett dátum nem a lejárati időt, hanem a gyártási időt jelenti. Ezt ne keverjük össze az UV tintáknál leírtakkal. Az oldószeres tinták szavatossági ideje a gyártási időtől számítva 2 év. De ez a 2 év is csak akkor 2 év ha megfelelő körülmények között van tárolva a tinta. Ha raktározás során a tárolási hőmérséklet 5 - 30°C között van akkor 2 év, ha -5 és +5°C között vagy 30 - 40°C fok között van tárolva akkor csak 6 hónap a szavatosság.

Nyomtatás fehér tintával

A fehér tinta esetében a pigmentek hajlamosak a kazetta alsóbb részeibe leülepedni ( ez minden gyártó tintájára igaz ) amennyiben nem használjuk napi rendszerességgel. Ezért ha nyomtatsz fehéret ha nem, hetente többször munkakezdéskor rázd meg alaposan a fehér kazettát így amikor a nyomtató ciklusosan tisztítja a fejegységet mindig szív egy kevés alaposan elkeveredett fehér tintát is. Ha több nap tétlenség után fehéret is kell nyomtatnod, kezd a nyomtatást egy kb. 2 cm vastag fehér flekkel, hogy meggyőződj a fehér tinta kellő fedéséről, tónusáról.
Használj egy olyan fehér nyomatot az ellenőrzéshez ami biztosan jó fedettségű volt és a mellé hozzá tudod tenni kontroll céljából.

Felpöndörödő fóliasarkok, szélek

Biztos észrevetted már, hogy ha nyomtatás után azonnal formára vágod az anyagot akkor a tinta száradásakor összehúzza az anyagot és a sarkok mentén, széleken vissza pöndörödik a vinyl fólia. Ez különösen érinti azon felhasználókat akik még a régi Eco-Sol Max tintát használják mivel ez lassabban szárad mint például a Max 3-as tinta. Van egy ötlet e felpöndörödés elkerülésére, fordíts meg a sorrendet !
Előbb vágd ki a formákat, majd állj vissza a kiindulási pontra (Return to Origin After Cut opció) és csak ezután nyomtasd ki a grafika nyomtatási részét. Meglátod a pöndörödés elmarad. Ezt az ötletet egy szolnoki ügyfelünktől hallottuk, ezúton is köszönjük neki !

Így nyomtass nagyon apró betűket

Amennyiben sok címkét gyártasz és akad közöttük olyan amin nagyon apró betűk vannak, javasoljuk, hogy nyomtatáskor fordítsd el úgy a címkéket, hogy a nyomtatófej merőlegesen haladjon a betűk alkotta sorokra így kevésbé folynak össze a betűk még nem tökéletes nyomtatófej esetén is. Ha a szöveg fekete, akkor azt mindig egy színű feketével (K) nyomd és ne kevert CMYK színekből. Ha színes a szöveg törekedj szintén a minél kevesebb színből való keverésre. pl. tiszta cyan vagy tiszta magenta feliratok.

Hogyan alkoss színileg tartós grafikákat.

A nyomtatásban használatos színek (CMYK) nem egyformán fakulnak ki. Vannak színek amelyek hamarabb, ilyen a yellow, és van ami később pl. a cyan. Tehát ha azt szeretnéd, hogy a nyomtatott plakátod minél hosszabb ideig látható maradjon használj kékes (cyan) és fekete színeket. Színek fakulási sorrendje (legrövidebbtől a leghosszabbig): yellow, magenta, fekete, cyan. Ez a sorrend nagy általánosságban megfelel minden nyomtatási technológiára, de mivel nem ismerünk minden tinta típust mi sem, természetesen lehetnek eltérő tapasztalatok vagy olyan felületek amik erre rácáfolnak pl. igénybe vett felület, hidegnek melegnek kitett felület, extra UV kitettség, etc.
Kültéren leghamarabb a vízbázisú tintás nyomatok fakulnak ki.

Matt vagy fényes alapanyagot használjak?

Mattot. Alapanyag árban nincs különbség, nézzük a matt anyag előnyeit. Ha már öregebb nyomtatóval dolgozol és nem tökéletes a fejteszted a matt anyagon kevésbé látszik a nyomtatáskor fellépő csíkozás. A matt anyag minden irányból jól látszik, jól olvasható, nem csillan be mint a fényes. Sokszor látunk olyan dekort aminél nem tudjuk elolvasni a lényegi információt (pl. telefonszám, webcím) mert annyira fényes a fólia felülete. A matt anyag elegánsabb, visszafogottabb, jobban kitűnik a mai csillogó világból, retro grafikáknál kifejezetten előnyösebb.
A simítólap apró karcolásai sem hagynak olyan erős nyomot a felületen mint fényes társainál. Persze ízlések és pofonok, ugye.

Scan motor error hibaüzenet

Amennyiben a nyomtatód Scan motor error hibaüzenettel megáll, kérünk hívd szervizes kollégánkat és megmondja mit tudsz tenni amíg ő odaér. Ne kapcsolgasd a géped, ne erőltesd erővel a hiba helyrehozását mert egyéb hibalehetőség is felléphet.
Ilyen lehet pl. egy servo board meghibásodás is. Motorunk mindig van raktáron, de servo board nincs. Alap Scan motor error üzenetnél csak a motort kell cserélnünk ( ezt sem mindig ) ami viszonylag nem olyan fájdalmas. Tehát ne piszkáld, telefonálj. Köszi.

Now processing ...

Időnként előkerülő téma, a Now processing felirat a nyomtató kijelzőjén, és megáll a nyomtatás. Miért? Hogyan? Mit tegyek? Nos járjuk körbe.
Olyankor jelentkezhet ha számítógép millió más dolgot végez a nyomtatás mellett. Az általános jelenség a következő. Tapasztalatunk szerint ma Magyarországon a nyomtatást végző cégeknél 10-ből 7-nél a számítógép - ami a nyomtatási feladatokat kéne hogy ellássa - a következőt teszi még ugyan akkor, egy azon időben.
Fut a háttérben egy winamp - mert ugye zenét az kell hallgatni közben -, 1-2 free kommunikációs szoftver (skype, viber, etc.), egy levelező kliens, (thunderbird vagy outlook) webbroser min. 3-10 lapfület megnyitva, fut egy víruskereső, egy malware vadász (hát ez a fránya PC-s világ ilyen), irodai alkalmazás (excel, word), ügyviteli szoftver, CRM, számlázó program, (...közben nyomtatunk...! ) torrent kliens (mert ugye az esti nézni való nagyon fontos na meg a feltöltési arány is rettenetesen kell, hogy ne vágjanak ki a klubból) a windows rettenetesen küzd a hálózati címek lekérésével és kiszolgálásával, valamint a szerver elérésével, megy az adatforgalom ezerrel, hopp jött egy ügyfél hozott egy 64 GB-os USB kulcsot, mi az nekem rádugom mit számít (csak mondom egy ekkora kulcs felnyalása a rendszernek egy örökkévalóság ennyi feladat mellett, ki is szokott fagyni a francba) de ha HDD-n hozta az anyagot az sem jobb mert azt a user előre dugja a gépben, franc se fog lehajolni a gép mögé, - nehogy már kérges legyen a térde - hogy legalább egy USB 2.0 vagy 3.0-ás felület legyen, jó az az USB 1.1 is. (nem, nem jó...)
Közben beesett egy email amiben van egy wetranfer link amit az ügyfél küldött, hopp ezt is letöltöm (768 MB) hisz van ám sávszélesség, teszünk rá. (...közben meg ugye megy a nyomtató...! )
...és most jön még csak a lényeg; fut egy Photoshop, egy Illusztrátor vagy CorelDraw, gazdagabb helyeken InDesign, perverzebb helyeken PhotoPaint, vagy Quark grafikai előkészítés címén. (A RIP programot már meg sem említettem, hiszen ez magától értetődik, hogy az is ketyeg)
Nem tudom tudjuk-e követni, hogy a processzor mit is csinál éppen? De üssük tovább a rendszert semmi nem számít, (...Karcsi hozz már egy sört..! ) és rázavarunk egy 750 MB zip file kicsomagolást a rendszerre, (...közben nyomtatunk...!) néha bekapcsol a képernyő kímélő, fasza.
Durvább helyeken ezt az alábbi feladatokkal spékelik meg; videót vágnak, zenét szerkesztenek, konvertálnak, több ezer képet válogatnak, a gyerek a gép előtt ül és a Minecraft játékban multiplayer módban a Hypixel szerverén 35.000 másik játékossal egyetemben öli halomra az ellent. (titkárnők, unatkozó dekoratőrök pasziánszoznak), és az igazán bátrak 3D-ben renderelnek, és természetesen a végére hagyva az update-et, a Windows 10 éppen frissíteni akar. Az igazi mazochisták mindezt úgy teszik hogy minden kommunikáció wifin megy !!! uhh... ember !!!
(...NOW PROCESSING ... a nyomtató megáll ...!)
Ó, nocsak valaki beletisztelt a ventilátorba és épp a 5 méteres nyomtatás 3.6 méterjénél meg állt a printer. "Micsoda szar ez a nyomtató !" hallatszik ekkor e nemes felkiáltás.
ehh...
Ha egy picit gondolkodunk akkor senki sem gondolhatja komolyan, hogy pl. egy ipari robotokat kiszolgáló rendszeren fut egyéb más is mialatt folyik a termelés. Ugyan ez nem képzelhető el semmilyen gyárban, üzemben, gyártósoron sehol a világon.
Legyetek ti is profik, alakítsátok ki úgy a gyártási környezetet, hogy a fent leírt probléma ne fordulhasson elő. De akkor mit tegyünk? Mondom.
Tegyél egy gépet a nyomtató mellé amin a következő program van: operációs rendszer, RIP program. Ennyi!
Kösd össze a kettőt közvetlenül egy Crosslink kábellel. hagyd ki a szervert, a rootert, a wifit, a switchet, mindent.
Amit nyomtatsz tedd erre a gépre, felejtsd el a szerverről való nyomtatást. A nyomtatást végző gép nem drága, nem kell erőműnek lennie.
Nem kell neki internet, nem kell 29 colos színhelyes monitor, nem kell frissíteni semmit. Legyen egyszerű mint a faék.
Vállalkozásod legstabilabb bástyája lesz, megbízhatóbb mint bármelyik kollégád, bármikor számíthatsz rá, nem hagy a szószban. Tiszteld!!!
Ő termeli neked a pénzt. Ő a te ipari robotod. Tartsd karban, vigyázz rá. Ámen!
Ha semmit sem szeretnél a véletlenre bízni tehetsz még alá egy szünetmentes rendszert, így amikor Mészáros Lőrinc a Mátrai erőműben lekapcsolja a villanyt akkor sem fogod elhúzni a szád.