Hot folder - ha ésszel használdod bitang jó dolog

Kevesen használják a Hot Folderes megoldást a RIP programok etetésére pedig érdemes. Jó megoldás lehet, hogy a Print Sation gépen megosztod a RIP hot foldereit - a nyomtató típusa foldert - , (kizárólag ezt és semmi mást) és az előkészítést végzők (nevezzük grafikusoknak) egyenesen oda másolják a nyomtatandó anyagokat.

Így azzal sem kell foglalkozni, hogy be kell húzni a RIP be hiszen mikor elindítod már benne van, vagy a program futása közben bele kerül.

Nincs folder nyitogatás, kotorászás a szerveren, ki mit hova másolt, ki mit hol talál, minden feladat ott van a RIP ben. (sőt ha valamiért kifagy a RIP a belehúzott nem megfelelően előkészített anyagtól akkor innen az utolsó feladat törlésével helyre állítható a probléma)

Mivel már van 5 gyártási sor a RIP ben (VersaWorks ver. 6-tól) (A,B,C,D,E sorok), akár az is megegyezés tárgya lehet hogy az A sor a címkék, matricák foldere, a B sor, az 

öntapadós anyagoké, a C sor a molinok, bannerek, építési háló, művészi vászon, a D sor mindenféle papír anyagok, E sor csak vágási feladatok gyűjtőhelye.

Érdemes olyan elnevezéseket használni a file névben ami tartalmazza a munka pontos megnevezését, mennyiségét ekkor még kérdés sincs csak csinálni kell a feladatokat sorban. (pl.: Shell kut 500 db fenyes matrica.pdf, vagy TESCO plakatok blueback 25 db.pdf, 8000 db zold kor foliavagas.pdf). Természetesen így, ékezetek nélkül tessék írni a file neveket mert ez is okozott már meglepetést.

A Hot Foldereket (VersaWorks 6 vagy magasabb verzió esetén ) ezen az elérési úton találod. Ha nem látnád a ProgramData foldert kapcsold be a file kezelőben a rejtett állományok megjelenítése opciót a Nézet menüben, mert ez bizony rejtett állomány ne kérdezd miért.

Elérési út VersaWorks 6 esetén: C:\ProgramData\Roland DG VersaWorks\VersaWorks\Printers\ és itt az adott nyomtató típusának folderében található Input-A, Input-B, etc. folderekbe kell lapátolni a nyomtatni valót.

Aki régebbi RIP verziót használ (pl. VersaWorks 5.5.1, vagy a Dual verziót) az ezen az elérési úton keresse a Hot Folder-ét.

Elérési út VersaWorks 5 esetén: C:\Program Files (x86)\Roland VersaWorks\VersaWorks\Printers\

Egy nagyon !!! FONTOS !!! dolog !

Ismerjük meg és tartsuk be a RIP program által használt file formátumok paramétereit, mert bizony érhetnek minket meglepetések.

Részletek a File formátumok... bejegyzésben.Honnan tudhatod, hogy színhelyesen nyomtatsz ?

A színhelyes nyomtatáshoz egyetlen dolog kell, egy jó színprofil. Ezt a profilt nem lehet letölteni. Azon profilokat amiket le lehet tölteni azokat jól lehet használni általános célú nyomtatásra, olyan munkákra ami a reklámiparnak, dekorációs iparnak megfelel. De ezek nem feltétlen színhelyesek, nem tökéletesek, nem nyomdai proof minőségűek. A jó profil olyan amit nálad készít el egy szakember. Az adott nyomtatóhoz, az adott tinta rendszerhez, az adott üzemmóddal, a helyi paramétereknek megfelelően. Persze vehetsz egy Spectrophotometer készüléket és eljátszhatsz a kérdéssel. Az út rögös lesz, hosszú, és nehéz. Mit tegyél?

Az ellenőrzéshez nyomtass ki különböző tónusú, 5-6 db szürkeárnyalatos képet. Ha nyomataid kékesek, magentásak, zöldesek akkor bajban vagy. Mert így biztos nem jók a színes nyomtatásaid sem, csak azon kevésbé látszik az eltérés mivel színes. Ekkor fordulj szakemberhez.

Jó színprofil esetén az ilyen képek tökéletesen harmonikusak, egységesek, szép szürkés árnyalatúak, a tónusok egyensúlyban vannak, nincs CMY elbillenés.

Még valami. Nagyon fontos, hogy a nyomtatódban lévő tintához tartozó média profile-t töltsd le a gyártói oldalakról és ne mást, mert pl. egy MAX 3-as tintával nem lehet színhelyesen nyomtatni ha közben MAX 1-es tintához gyártott színprofile-t használsz a RIP ben. Ugyan olyan mértékű tinta terhelési szint más eredményt ad egy másik tinta típussal.

Készíts egy color és grey ellenőrző nyomatot ( vagy tölts le a netről ISO szabvány anyagot ) és vidd el egy proof-olással foglalkozó stúdióba, ( aki ad róla hiteles bizonyítványt / sertificat) ) majd tedd el és ez lesz a te ellenőrző proof-od. Otthon ugyan ezt kell nyomtatnod ha jól be van lőve rendszered.

A média leszórítók helyes használata
Sajnos 2017-ben két helyen is fejet kellett cserélnünk mert nem használta az ügyfél a média leszorítókat. Minden esetben ha vastag anyagra dolgoztok (PVC molinó, művészi vászon, mágnesfólia, építési háló, roll-up banner, etc.) emeljétek fel a fejet magas állásba és tegyétek fel a média leszorító lapokat. A mellékelt kép szerint használjátok a leszorítókat, a két kis lyukon látszódjon a média széle jobban ne toljátok rá az anyagra! Nézzétek meg, hogy a tefloncsík magasságában miként áll a leszorító, szépen simuljon rá a médiára, ne emelkedjen fel a tövénél sem, ne kerüljön a nyomtatófej útjába. Amennyiben olyan molinót használtok ami visszafelé van tekerve gyárilag (tehát a belsejére nyomtatsz) ott legalább 30-40 cm-t lógassatok ki a gépből mert a visszafelé kunkorodásból adódóan bele verhet a fej. Pici odafigyelés sok százezer forint megtakarítást eredményez.

Felpöndörödő fóliasarkok, szélek

Biztos észrevetted már, hogy ha nyomtatás után azonnal formára vágod az anyagot akkor a tinta száradásakor összehúzza az anyagot és a sarkok mentén, széleken vissza pöndörödik a vinyl fólia. Ez különösen érinti azon felhasználókat akik még a régi Eco-Sol Max tintát használják mivel ez lassabban szárad mint például a Max 3-as tinta. Van egy ötlet e felpöndörödés elkerülésére, fordíts meg a sorrendet !

Előbb vágd ki a formákat, majd állj vissza a kiindulási pontra (Return to Origin After Cut opció) és csak ezután nyomtasd ki a grafika nyomtatási részét.

Meglátod a pöndörödés elmarad. Ezt az ötletet egy szolnoki ügyfelünktől hallottuk, ezúton is köszönjük neki !Így nyomtass nagyon apró betűket

Amennyiben sok címkét gyártasz és akad közöttük olyan amin nagyon apró betűk vannak, javasoljuk, hogy nyomtatáskor fordítsd el úgy a címkéket, hogy a nyomtatófej merőlegesen haladjon a betűk alkotta sorokra így kevésbé folynak össze a betűk még nem tökéletes nyomtatófej esetén is. Ha a szöveg fekete, akkor azt mindig egy színű feketével (K) nyomd és ne kevert CMYK színekből. Ha színes a szöveg törekedj szintén a minél kevesebb színből való keverésre. pl. tiszta cyan vagy tiszta magenta feliratok.Hogyan alkoss színileg tartós grafikákat ?

A nyomtatásban használatos színek (CMYK) nem egyformán fakulnak ki. Vannak színek amelyek hamarabb, ilyen a yellow, és van ami később pl. a cyan. Tehát ha azt szeretnéd, hogy a nyomtatott plakátod minél hosszabb ideig látható maradjon használj kékes (cyan) és fekete színeket. Színek fakulási sorrendje (legrövidebbtől a leghosszabbig): yellow, magenta, fekete, cyan. Ez a sorrend nagy általánosságban megfelel minden nyomtatási technológiára, de mivel nem ismerünk minden tinta típust mi sem, természetesen lehetnek eltérő tapasztalatok vagy olyan felületek amik erre rácáfolnak pl. igénybe vett felület, hidegnek melegnek kitett felület, extra UV kitettség, etc. Kültéren leghamarabb a vízbázisú tintás nyomatok fakulnak ki.Matt vagy fényes alapanyagot használjak ?

Mattot. Alapanyag árban nincs különbség, nézzük a matt anyag előnyeit. Ha már öregebb nyomtatóval dolgozol és nem tökéletes a fejteszted a matt anyagon kevésbé látszik a nyomtatáskor fellépő csíkozás. A matt anyag minden irányból jól látszik, jól olvasható, nem csillan be mint a fényes. Sokszor látunk olyan dekort aminél nem tudjuk elolvasni a lényegi információt (pl. telefonszám, webcím) mert annyira fényes a fólia felülete. A matt anyag elegánsabb, visszafogottabb, jobban kitűnik a mai csillogó világból, retro grafikáknál kifejezetten előnyösebb. A simítólap apró karcolásai sem hagynak olyan erős nyomot a felületen mint fényes társainál. Persze ízlések és pofonok, ugye.Scan motor error hibaüzenet

Amennyiben a nyomtatód Scan motor error hibaüzenettel megáll, kérünk hívd szervizes kollégánkat és megmondja mit tudsz tenni amíg ő odaér. Ne kapcsolgasd a géped, ne erőltesd erővel a hiba helyrehozását mert egyéb hibalehetőség is felléphet. Ilyen lehet pl. egy servo board meghibásodás is. Motorunk mindig van raktáron, de servo board nincs. Alap Scan motor error üzenetnél csak a motort kell cserélnünk (ezt sem mindig) ami viszonylag nem olyan fájdalmas. Tehát ne piszkáld, telefonálj. Köszi.Now processing ... probléma megoldása

Ha a géped sokszor megáll nyomtatás közben és nem történik semmi, mondom mi a teendő. Tegyél egy gépet a nyomtató mellé amin a következő program van: operációs rendszer, RIP program valamint a nyomtatni való. Ennyi! Továbbá kell bele két darab hálózati csatoló felület. Egyikre dugod a nyomtatódat, a másik Ethernet felülettel csatlakoznak hozzád az előkészítő kollégák, akik ezen keresztül másolják fel a nyomtatni, vágni valókat. ( második Ethernetként ha nincs, egy USB-s Ethernet megoldás is jól lehet ) 

Kösd össze a nyomtatót és a gépet közvetlenül egy Crosslink kábellel. hagyd ki a szervert, a rootert, a wifit, a switchet, mindent. Amit nyomtatsz tedd erre a gépre, felejtsd el a szerverről való nyomtatást. A nyomtatást végző gép nem drága, nem kell erőműnek lennie. Nem kell neki internet, nem kell 29 colos színhelyes monitor, nem kell frissíteni semmit. Legyen egyszerű mint a faék. Vállalkozásod legstabilabb bástyája lesz, megbízhatóbb mint bármelyik kollégád, bármikor számíthatsz rá, nem hagy a szószban. Tiszteld !!! Ő termeli neked a pénzt, ő a te ipari robotod. Tartsd karban, vigyázz rá. Ámen!