Az UV nyomtatás rejtelmei

Az UV tárgy nyomtatás nem egyszerű műfaj. Alapvetően a technológia kiváló, de vannak anyagok, felületek amire nehezebb vagy egyáltalán nem lehet nyomtatni. Minden termék vagy felület esetén érdemes próba nyomatokat csinálni, hogy viselkedik rajta a tinta, mennyire tartós az eredmény. A felületek 90%-val nem szokott probléma lenni, de akadnak makacs anyagok amiken primerek használatával sem egyszerű jó eredményt elérni sőt olyan felület is akad amire egyáltalán nem lehet ezzel a technológiával dolgozni.

Javasoljuk úgy kialakítani a termékek szortimentjét, (tollak, öngyújtók, telefontokok, árukínálók, használati tárgyak, labda félék, műanyag termékek, lapok, üveg tárgyak, naplók, könyvek, etc.) hogy az előtte ki van próbálva és akkor nincs meglepetés. Ezekből a bevált termékekből válasszanak az ügyfelek nyomtatáskor.


Ha mégis hozott felületekre, tárgyakra kell nyomtatni akkor az alábbi lépéseket javasoljuk:

• a felület megtisztítása, zsírtalanítása izopropil alkohollal

• semmilyen kőolaj alapú tisztítószert (benzin, aceton, hígító, foltbenzin, etc.) nem javasolt használni mert száradás után - sokszor szivárványos - filmréteget képez a felületen ami ledobja magáról a tintát, vagy tönkreteszi magát a nyomtatandó felületet (megmarja)

• ha fóliázott műanyag táblára nyomtatsz (PVC, PET, PP, PMMA, PLEXI, KÖMA, ONGRO, ect.) és eltávolítod a védőfóliát ekkor a felület feltöltődik statikus energiával ezért a fóliázás ellenére ezt a felületet is át kell törölni, hiszen a statikus töltöttség befolyásolja a felületre érkező tinta csepp útját, helyzetét. Ha nem törlöd át a felületet a nyomat kép szellemképes, úgynevezett szőrös lesz vagy nem tapad megfelelően.

• próbanyomtatás, mintanyomat ellenőrzése, ha nem jön le akkor jó ha le jön akkor sincs baj mert a terméket nem rontod el (ha lejön a nyomat ekkor kell keresni a felületnek megfelelő tapadássegítő primer anyagot)

• a primer anyagot ecsettel, tisztítópálcával, szivaccsal, tamponnal, szórással juttatjuk a felületre a megfelelő vastagságban és ismétlés számban

• megvárjuk a gyártó által előírt száradási időt

• ezután nyomtatjuk meg a primerrel kezelt felületet

• ismét ellenőrizzük a nyomatot

• ha több fajta primer kipróbálása után sem jön a várt eredmény, az adott munkát elengedjük

• nem véletlen, hogy sok szitás, tamponozó vállalkozás sorra dobja vissza a termékeket, mert nem tudják megnyomni őket, ezért nem érdemes ezekkel harcolni, nem megy nem megy... kész


A megfelelő tapadás elősegítését lehet még a felület felcsiszolásával, felpolírozásával esetleg melegítésével támogatni.

E két megoldás (csiszolás + primer) nagyban javítja a gyártás eredményességét.

A primerek fajtáit, beszerzési lehetőségeit keresd az oldal alján!

Felület kezeléssel vagy anélkül ... de néha muszály ... használd!

Tudtad-e ? - UV tinta szavatosság / kiszerelés

Talán nem mindenki tudja, hogy a Roland UV tinta szavatossága nem olyan hosszú ideig tart mint az oldószeres tintáké. Ezért mindig nézd meg a kazettán található lejárati dátumot. Ez általában 5-10 hónap, ergo ennyi idő alatt normál használat mellett el kell hogy fogyjon a tinta.

Akik sokat nyomtatnak őket ez az információ nem nagyon érdekli viszont akik kevesebbet azok jó ha tudják. Hogy ne menjen veszendőbe a tinta válaszd inkább a kisebb kiszerelést (220 ml kazetta). Akik viszont nagyobb mennyiségben gyártanak nekik ajánljuk az 500 ml kiszerelésű kazettákat, így fajlagosan olcsóbban juthatsz a tintához. A fehér és primer esetén nincs 500 ml kiszerelés csak a CMYK színekből valamint a lakkból. Fontos még tudni, hogy az VersaUV LEF-12i, a 20-as, és 200-as modellek esetében nem tehető be nagyobb kazetta mert nem fér bele a gépbe.


UV nyomtatás - Tinta szavatosság beállítása

Egyes nyomtatóknál beállítható - a firmware frissítés után - a tinták szavatosságának lejárati ideje így időben figyelmeztet arra, hogy itt az idő a tinta cseréjére függetlenül attól, hogy van e még tinta a kazettában vagy sem. Ezt a beállítást a Menü / Ink Shelf Life menüben tudod megtenni. Miért fontos? Mert ezzel véded a készülék tintával érintkező részeit, különösen a fejet, valamint nem fogsz selejtet gyártani.


Milyen eszközökre van szükséged az UV nyomtatás során? Többre mint gondolod ...

Mikor tárgynyomtatásra adod a fejed, szükséged lesz egy sor olyan eszközre, ami nélkül nem fog menni a dolog. Segítség képen felsorolunk egy jó pár kelléket ami nagyon hasznos a gyors és gördülékeny munkavégzéshez. Lássuk is a teljesség igénye nélkül:

papír maszkolószalag (2-3 cm széles), olló, sniccer (kicsi, nagy), fekete 80 grammos papír (tálca méretnek megfelelő), vonalzó, mérőszalag, subler (tolómérő), sötét színű intelligens gyurma (vagy olyan gyurma ami nem szárad ki és nem ragad bele mindenbe, amorf tárgyak rögzítésére), izopropil alkohol, apró ecset, aprófejű teddy henger, tisztítópálca, mikroszálas törlő kendő, finom csiszoló papírok (220, 400, 600, 800 minőségűek), átlátszó spirál előlap (fejteszthez, white teszthez), a fent felsorolt primerek (előkezelő anyagok). Ha van a cégnél sablon készítéshez lézervágó berendezés az fasza, ha nincs akkor bármi amivel sablon tudtok készíteni. Különböző tárgy emelők, tartók, rögzítő eszközök ilyen lehet pl. 4 cm átmérőjű lefolyócsőből vágott 1 cm magas műanyag gyűrű a kerekded (labdák, golyók) tárgyak megtartásához.


UV nyomtatás - gyors beállítás

Amikor egy tárgy nyomtatóba beteszel egy nyomtatni való elemet, meg kell adnod a magasságot valamint azt, hogy mettől meddig nyomtasson a nyomtató, mondhatjuk úgy is, hogy felveszel egy lap méretet. De ez idő. Méghozzá sok. Ha pörgetni akarod a dolgot és nem azzal tölteni az időt, hogy az Enter gombot nyomkod lépj be a Menü / Sub menü / Set At Setup menüjébe és állítsd be azt, hogy Disable így csak a magasság megadásával kell foglalkozni és a teljes tálca mérete lesz a munkaterületed. (persze ha ez volt előtte beállítva, ha nem, akkor előbb vedd fel teljes méretre és csak utána tiltsd le az XY tengely állításának lehetőségét)


UV nyomtatás - hangjelzéssel

Talán nem tudtad de a Roland egyes nyomtatói képesek arra is, hogy hangjelzéssel értesítik a felhasználót arról ha elkészült a nyomtatás.

Ehhez nem kell mást tenned, mint hogy belépsz a Menü / Sub menü / Print-End Beep menüben és Enable értékre állítod. Így csak azt kell fülelni mikor szól a rabszolgád, hogy jöhet a következő feladat. Jó mi?


Mivel szedd le az UV tintát a termékről ha elrontottál valamit

Előfordul, hogy a leggondosabb beállítás ellenére is elrontasz egy két nyomatot, terméket. Az egyik legegyszerűbb, szuper megoldás a tinta eltávolítására a forró víz és egy műanyag kaparó segítsége lehet. Másik megoldásként használd a Label Killer spray-t. A permetezés után a tinta buborékolni kezd, majd gumiszerűnek kell lennie, és szintén műanyag kaparóval el tudod távolítani.

Ha fém felülettel van dolgod megpróbálkozhatsz a nitrohígítóval is, de ezzel óvatosan mert nem minden felület torelálja ezt az agresszív anyagot, plusz kell vele küzdeni rendesen. Nekem például ez utóbbi már segített, de szerintem előbb a forróvízzel kezdj. (és mint a következő bekezdésben is olvasható úgy látszik a forróvizet valóban nem szereti az UV technológia.


Mosogatógépet nem bírja

Mivel már több partnerünk is próbálta, szeretném jelezni, hogy az UV nyomtatott üveg pohár, porcelán tányér, egyéb üveg és kerámia termék esetében a nyomtatás nem bírja a mosogatógépben eltöltött időt és igénybevételt. Tehát ha ilyen terméket gyártasz, mondd el a partnernek, hogy az ilyen típusú tárgyakat kézi mosogatással kímélő módon végezze, a nyomtatott felületet ne sikálja dörzsi szivaccsal. ( illetve ez esetben más - pl. szita, tampon, hőpréses - technológiák jöhetnek számításba a gyártásnál ) 


A pangó nedvesség, illetve a párásodás sem tesz neki jót

Láttunk már olyat, hogy egy konyhapult hátfalára került UV technológiával nyomtatott grafika közvetlenül a mosdó tálca mögött felpúposodott, elvált a felülettől. Sajnos az álló vizet a konyhapult sem bírja, feldagad ennek megfelelően az UV nyomtatott felület is reagálhat rosszul a felszívott vízre. Megoldásként tessék a vizet kizárni a rendszerből és tömítésekkel, pl. sziloplaszttal, megakadályozni a nedvesség, víz, pára bejutását.


Kapcsolj nagyobb sebességre

Mint már tapasztalhattad, az UV technológia más mint pl. az oldószeres abban a tekintetben, hogy a nyomtató nem ugorja át a nem nyomtatott területet, hanem szépen akkurátusan végig megy a teljes felületen ugyan azzal a sebességgel. Ez a felhasználót roppant idegesíti, mert szeretne haladni. ("... mi a francot csinál, hiszen nincs is ott tinta? ... ") (megjegyzem soha nem a gyártás a lassú, hanem a grafikai ötlet megálmodása, előkészítése, módosítása, jóváhagyása, aztán mikor megébred a kedves ügyfél akkor mi legyünk készen hamar... ja, persze) Ettől függetlenül együtt lehet ezzel élni nem akkora tragédia. Szóval egy apró ötlet, ha gyorsítani akarod a folyamatot. Tegyük fel, hogy nyomtatnod kell 200 db olyan terméket amire csak minimális grafika, vagy felirat kerül, ráadásul csak 2x3 vagy 2x6 db-os elrendezésbe fér be a gépbe. Ne várd meg amíg mind a két sort megnyomtatja a nyomtató. Csinálj csak egy sort és azonnal cserél ki a készeket az üres termékekre. Így jelentős gyártási időt takarítasz meg, mert nem két sort kell beillesztened és megvárnod amíg elkészül hanem csak egyet. Természetesen apró tárgyak esetében (tollak, öngyújtók, USB kulcsok) ez a rendezési elv nem érvényes ott mehet a funky teljes tálca kapacitással.


Az egyik legfontosabb dolog, ez pedig az idő

Minden primer másképp viselkedik, szárad és válik nyomtathatóvá. Figyeljetek oda a gyártó vagy forgalmazó által javasolt felhordási folyamatokra valamint a száradási időkre. A legtöbb esetben a felületekre felhordott primereket 2 órán belül meg kell nyomni UV tintával.

Van viszont olyan anyag is amit a felhordás után akár 6 hónapon belül is ráérünk megnyomni. Ilyen pl. a Marabu által gyártott UV-PGL primer.


A gép dolgozik az alkotó pihen

Szerezz extra időt magadnak a nyomtatás alatt. Elmondom hogyan.

Ha olyan munkád van ami több réteg nyomtatással valósítható meg (pl. már meglévő klub kártyákat kell felülnyomni, mert ami rajta van infó idejemúlt) akkor min. 3-4 réteg, azaz 3-4 nyomtatási lépéssel oldod meg a feladatot. Ekkor ne egy file-t húzz be a RIP-be és mindig kattintgatsz rá, hogy éppen melyik munkafolyamatot csinálja a gép, (maszk, white, color, lakk) hanem húzd be lépésenként a 4 db munka file-t.

Lesz 4 db file a nyomtatási soron. 1. szürke flekk (azért kell, hogy elfedd a már meglévő infót) 2. fehér flekk (2-3 rétegben nyomtasd, szintén a fedés miatt) 3. jön a color rész, végül 4. a forma lakkozás, pl. braille írás.

Amint benn van a nyomtatási soron (Queue A) az összes file, egymás után engedd rá a file-okat a nyomtatóra majd dőlj hátra és lazíts egy kicsit vagy éppen intézd a tennivalókat.


UV tinta mint fedő festék

Többen kérdezitek, hogy az UV tinta az ugye fedő festék? Nem, nem az. Ahogy egyik másik tinta sem az. Se a vízbázisú, se az oldószeres, se a pigment. A szita festék technológia biztosít olyan tintákat, festékeket amelyek egyszeri húzásra is teljesen fednek, de ennyi.

Tehát ha color módban megnyomsz egy átlátszó felületet, az a color ellenére valamennyire átlátszó marad. Ezzel remekül lehet játszani, mert a színes áttetszőség miatt érdekes hatások érhetőek el a médián. Természetesen ha nyomsz alá fehéret, akkor ez az áttetszőség elvész, illetve ha több rétegben nyomtatsz szintén elérhető a teljes fedettség.


Feketék előnyben

Itt nem pejoratív értelemben használom a "feketék" kifejezést. UV nyomtatás során igen fontos a fekete színű segédeszközök megléte. Mivel az UV fény bizonyos tartományában (395 nm körül) keményíti ki a tintát fontos, hogy a nyomtatandó tárgyról, felületről, médiáról visszaverődő UV fény ne érje el a nyomtató fejet mert beszáríthatja azt. Ezért van, hogy az ismert videómegosztó portálon azt látjuk, hogy különböző fekete lemezekkel, maszkolószalagokkal maszkolják ki azokat a területeket amit nem kell, hogy megnyomjon a nyomtató. A golf labda a legjobb példa erre, hiszen kerek, nagyon fényes fehér anyag, gödröcskélt felületű és csak distance módban lehet nyomtatni mivel íves a felülete. Itt a fej akár 4-5 mm távolságra is lehet a felülettől, ennél a távolságnál már előfordulhat a kellemetlen visszaverődés. Sablonokat, alátámasztó eszközöket, maszkoló paneleket mindig matt, fekete alapanyagból készítsétek.


Mivel és miből készíts sablont

Marógéppel, gravírozógéppel vagy lézervágó géppel a legegyszerűbb a megfelelő sablon legyártása. A legalkalmasabbak a műanyag lemezek, vagy szóba jöhet a dibond és egyéb kemény, sík lemez is. Fontos, (ahogy fentebb is írtam) hogy az anyag matt fekete színű legyen, vagy fesd be feketére. Kis példányszámú nyomtatásnál felesleges a sablon készítése, de ha már ez a kis munka rendszeresen vissza-vissza tér, érdemes sablonban gondolkodni. Ügyelj arra, hogy a sablon anyaga felülete sík legyen és lehetőleg kemény, mert amikor kifutót nyomtatsz, az ilyen felületről könnyedén letolható egy spakli segítségével a kifutó részre kerülő száraz tinta. Használj fekete 80 grammos sima papírt sablonnak. Erre kitudod nyomtatni a termék körvonalát fehérrel, majd erre pontosan rá tudod helyezni a tárgyat. Nagyon sok eszköz alkalmas arra, hogy megtartson tárgyakat. Ilyenek pl. egy karika darab, ragasztószalag közepe, fakocka, faék, jegyzettömb, csipesz, különböző szerszámok, amorf alakú tárgyak, papírzsebkendő etc.

Ha sablont kell gyártanod mindjárt kettőt készíts és legyen teljes tálca méretű, amíg az egyik tálca tollat nyomtatod addig a másik tálcával előkészülsz, megtöltöd, primerezed, elrendezed nyomtatásra. Majd egy gyors csere és megy minden tovább ahogy kell. Ne feledd a tárgynyomtatásnál nem a nyomtatási idő a sok hanem az amíg eljutsz oda, hogy egyáltalán elkezd nyomtatni és kész legyen a termék. (kicsomagolás, áttörlés, primerezés ha kell, sablon nyomtatás, berakás, nyomtatás, kiszedés, visszacsomagolás)


Árazás; mit, mennyiért

Nos a legnehezebb feladata annak van ma a nyomtatás területén akinek árat kell adnia egy UV printer által készített projectre. Mert miről is van szó? 

Az egy dolog, hogy a nyomtató megnyomtatja a tárgyat de az út, az idő amíg egy termék nyomtatható állapotba kerül az bizony nem rövid idő. Nézzünk egy egyszerű példát. Feladat 2400 db fémjelvény nyomtatása.

A jelvények egyesével vannak csomagolva celofánba, majd kis papírkartonba. A tiszta nyomtatási idő kb. 5 óra. Elvileg ennyit fizetne az ügyfél, ezt az 5 órányi gépidőt. Mondjuk 10 ezer forint / gépóra díjjal számolunk, ez 50 ezer forint azaz 21,-/db. Na most akkor számoljunk mit kell ahhoz tennünk hogy a termék kész legyen.

Egyesével kivenni a papírtokból, a celofánból, zsírtalanítani, behelyezni a gépbe, kivenni a gépből, vissza a celofánba majd vissza a papírtokba. És ekkor még azzal nem számoltunk, hogy mi van ha primerezni is kell egyesével az összeset mert nem tapad rá egyből a tinta. Ja, azt ki is felejtettem, hogy mindent meg kell nyomni fehérrel a CMYK előtt. ( és ha lakkozni is kell ? ) ... ááááááááá ...

Ez kb. úgy meg ötszörözi az elkészülési időt. Ezt a rengeteg időt nem lehet lenyelni, ki kell fizettetni mert a te munkával eltöltött időd is pénzbe kerül. 

Az ilyen típusú munkán úgy lehet költséget csökkenteni, hogy megkérjük az ügyfelet hozzon fehér tárgyakat (azaz legyen már előzőleg fehérre festve), szedjen ki minden tárgyat a csomagolásból és ömlesztve adja át, készítsünk a munkához sablont, a lakkot pedig felejtse el, lakkozni az egyedi, exclusive tárgyakat érdemes. (ezeket a jelvényeket műgyantázni szokás) Persze a lézer vágott sablon is pénzbe kerül, viszont egyesével bepakolni ( jelen példával számolva 300-asával ), ezt 8x kell elvégezni, ez idegölő és lassítja a gyártást. Szóval van aki gépóra díjat számol plusz hozzá vág egy szorzó számot annak megfelelően, hogy milyen lépéseket kell bevetnie (pl. + primer x2, + csomagolás x3, + lakkozás x4, etc.), van aki felületben cm2-ben gondolkodik és ezt szorozza 1x, 2x, 3x annak megfelelően, hogy tisztán CMYK vagy + fehér, vagy + lakk is megy a termékre. Nos ebben nem tudok jó tanácsot adni, mert az egész végén ott áll az ügyfél aki a következőt kéri: - meg kéne ezeket nyomni olcsón ! 

brá ...


Az UV-nyomtatás üvegre lerövidítheti a nyomtatófej élettartamát

A fényvisszaverő tárgyak mint például az üveg, golflabda, magasfényű anyagok, sok UV-fényt tükröznek vissza, az UV-fény a fej felületére verődhet, és e miatt egyes fúvókák hiányozhatnak. Megoldásként a következő módszerek alkalmazhatók a visszaverődő fény csökkentésére.

A nyomtatási felületen kívüli területet takard ki maszkolószalaggal, használj takaró sablonokat. Helyezz fekete papírt az üveg belsejébe. Rendszeresen alkalmazd az ilyen munkák után a fej tisztítását a fej frissítő funkcióval. (LEF2 sorozattól). Ha ilyen funkciód nincs nagyon óvatosan a fej alsó felületét alapos, tocsogós oldószeres pálcával nyomogasd meg, de ne sikáld előre hátra. 


A tárgynyomtatás a legkreatívabb feladat a nyomtatás területén

Ha kellő képen kreatív és találékony vagy elképesztő dolgokat tudsz adni a világnak. A stúdiókat járva néha csak kapkodjuk az állunkat, hogy mi mindent ki lehet hozni egy ilyen nyomtatóból. Sokan azt gondolják, hogy a nyomtató maximális munkaterülete alapvetően behatárolja az elvégezhető munkák összességét. Dehogy. Ezt figyeld.

Mivel a Roland tárgynyomtatóinak (LEF vagy LEF2 sorozat) leszedhető a hátsó lemeze ezért nagyobb anyagra is tudsz dolgozni mint maga a munkaterület.

Láttunk partnert aki pl. az 508 x 330 mm munkaterületen 500 x 1500 mm méretű táblákat gyártott, nem keveset. Hogyan? Tessék gondolkodni.

Ha bejön egy ilyen munka ne küldjétek el azonnal, hogy ez nem megy hanem használd a fejed. És akkor mondom mi mindent láttam már megnyomtatni egy ilyen eszközzel, pedig elvileg be sem fér a nyomtatóba. Focilabda, kézilabda, !!! kosárlabda !!! Hogy hogyan? Készíts egy fém kalodát tedd bele a labdát, fújd fel, tetején legyen egy 60 x 60 mm rés ahová a nyomat kerül, ennyi. Ha magasabb a tárgyad mint 10 cm vedd le a média tartó tálcát és a magasság mozgató mechanikához rögzítsd a nyomtatandó tárgyat pl. kétoldalas ragasztóval. Nagy méretű táblák, tárgyak, anyagok esetén gondoskodj elől-hátul, hogy legyen felület ami megtartja nyomtatáskor a médiát, hogy ne billenjen előre vagy hátra vagy egyszerűen rögzítsd kétoldalas ragasztóval a tálcához.

Nyomtass bátran teniszlabdát, a felágaskodó apró szálakat rögzítsd ideiglenesen valamelyik primerrel.

Tudtad, hogy remekül lehet használni az UV nyomtatót áramkörök, forrasztási nyákok nyomtatására? Nem? Hát akkor rajta, itt a lehetőség. Csináld.

Fogsz egy rézlapot, megnyomtatod a forrasztási rajzzal, majd le maratod a felesleget vas kloriddal. A tintát meg egyszerűen forró vízzel vagy csiszoló papírral eltávolítod. Kész az egyedi nyák. Menő. 

Van olyan partner aki nem ijedt meg a technológia határaitól, egyszerűen levette a nyomtató alját majd tett alá egy mélyebb keretet. Így 25 cm magas tárgy is nyomtathatóvá vált. A tárgyforgató megépítése sem olyan ördöngösség, bár ma már kapható gyári megoldás is erre a célra.

Szóval csak ésszel, kreatívan, jól kigondolva a gyártás menetét és ömlik a megrendelés hozzád is. 


Statikusság okozta problémák

Bármilyen típusú tábla nyomtatása során amikor eltávolítod a védőfóliát, számíts arra, hogy statikusan feltöltődik a felület. A statikus energia megzavarja a nyomtatási képet, a tinta cseppek terülése, helyzete nem lesz megfelelő, szellemképesség, életlen elmosódott kontúrok alakulnak ki a sarkok "elfolynak" a grafika széle "szőrös" lesz, vagy az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem tudod megnyomtatni a felületet. Ezért a fólia eltávolítása után mindig töröld át a teljes felületet nedves ronggyal és szüntesd meg a statikusságot. Igen, ha a tábla mérete 150 x 300 cm akkor is.

Ja, hogy van ebből a táblából 30 db? Akkor is. Egyébként 2.200 illetve 2.800 euró áron beszerezhető antisztatizáló eszköz egyes nyomtatókhoz nálunk is.


Másképpen fed a fehér

A direkt fehéret nyomtató printereknél (mindegyiknél) előfordul, hogy nem mindig ugyan az a tónusú fehér flekk jelenik meg nyomtatáskor. Hogyan tudunk ezen segíteni?

Mondjuk:

Heti 2 alkalommal (pl. kedd, péntek) vedd ki a fehér kazettát és alaposán rázd fel (kb 20 mp-ig). Fehér nyomtatás előtt csinálj 2 cirkulációt (menu/sub menu/ink control/cirkulated ink) ezután nyomj egy medium cleant a fehér fejre. Legyen egy referencia fehér flekked (kb. 2x1 cm) amivel ellenőrzöd a fehér tónusát.

Nyomtass egy fehér kis kockát és tedd a referencia mellé, ha jó akkor mehet a gyártás.

Mi is történik valójában?

Leülepedik a fehér tinta pigmentje a kazettában. (ez minden nyomtató gyártó, fehér tintájánál előfordul, mivel a fehér a legpigmentáltabb tinta)

Szemléltessük ezt egy hasonlattal. Bonts ki egy tejet, tedd a hűtőbe, majd 4 hét múlva óvatosan öntsd ki egy pohárba. Előbb egy híg átlátszó lötty jön, majd utána a sűrűje.

Na pont ez van itt is, a híg löttyel nyomtatsz az elején, amíg oda nem ér a csőben a pigmentáltabb tinta a fejhez. 


Roland CMR-747 üveg primer használata

Beszéltem egy partnerünkkel aki évek óta használja, és porlasztóval alkalmazza (egyszerű műanyag flakon, rajta pumpás porlasztó fej). A legfontosabb az, hogy nagyon nagyon finom cseppek legyenek a felületen, és ne vigyünk fel túl sokat üvegre. Ezután várj 20 percet, majd finoman, puha ruhával töröld, polírozd át az üveget. 

Ha - felvitel után - foltosnak találod a felületet, ne aggódj a nyomtatás után az összes folt eltűnik. (szerintem ez a szórófejes megoldás lehet a többi primer esetében is a legjobb felviteli módszer)


Roland CMR-790 fém primer

Ez a primer lassan szárad. Keveset kell használni belőle, 2-3 g/m2. Lehetőleg szórással vidd fel a felületre mert elég nehéz más eljárással homogénen dolgozni vele.

Ha kész a  nyomtatott felület, ne piszkáld várj még a száradással egy fél napot.


Roland CMR-849 univerzális primer

Gyorsan szárad, oly annyira hogy ha megkensz vele 8000 tollat, hogy előre dolgozz és majd holnap megnyomod őket, na ezt buktad, mert holnap sem fog tapadni, kezdheted előröl az egészet. Könnyen felvihető bárhogy, nem hagy nyomot. Ergo amit kezeltél azt nyomd is meg még aznap.


Primerek (előkezelők)

Primereknek sok fajtája van, érdemes kísérletezni kinek, milyen felületre, éppen melyik válik be (ez a szakmai tapasztalathoz tartozó ismeret anyag). Ismertetünk jó pár primer anyagot amit érdemes kipróbálni, - aztán megosztani velünk - melyik milyen módon válik be. További primer tippeket a Specialistprinting alatt találtok.

Roland CMR-747

Rendkívül sima üveg, tükör felületekhez ajánlott.

Roland CMR-790

Különböző fém felületekhez ajánlott primer.

Roland CMR-849

Univerzális primer mindenféle felülethez, jól teljesít műanyag és fém felületeken egyaránt.

Marabu P2 Primer

PP (polipropilén) és PE (polietilén) felületekhez

Marabu P4 Primer

Üveg felületre javasolt, a felhasznált tintától függően javulhat a fém és műanyag felület tapadása is

Marabu UV-PGL

Felhordása körülményesebb, felhordógép ajánlott vagy szitázással is felvihető,
UV száradású

3M 94

Növeli a kötés erejét laza, porózus anyagokon, alkalmas ABS, PP (polipropilén) és PE (polietilén), PET / PBT keverékek, beton, fa, üveg, fém és festett fém felületekhez.

3M AC 79

Silicon alapú műanyag alapanyagokhoz érdemes kipróbálni.

Triangle BondAid I.

Fém, üveg, csempe felületekre fokozza a tinta tapadást, általános tisztító hatású, csökkenti a felületi statikus elektrosztatikusságot.

Triangle BondAid II.

Polikarbonát és műanyag felületeken alkalmazható, optikailag tiszta oldószeres bevonat, amely diffúzióval segíti a tapadást a tinta és a hordozó felülete között.

Körömlakklemosó

Sok ügyfél nagy kedvence, meglepő milyen sokrétűen alkalmazható mindenféle felületen és ára is igen kedvező.

Mimaki UV GM-1

Üveg és fém felületek előkezelésére szolgáló felületkezelő anyag.

Plast 705

A Spectral által gyártott tapadásjavító, lakkok és színes akril bevonatok alá, acél, galvanizált acél, alumínium és műanyag felületekre egyaránt alkalmas lehet.

Plast 825

Egyedülálló termék, felgyorsítja az alapozást, mind a fém, mind a műanyag hordozók esetén.

InkCups GB

Rozsdamentes acélhoz és más bevonatos fémekhez való tapadás elősegítésére szolgáló primer.
Kis mennyiségű GB alapozóval a tapadás jelentősen javul.

InkCups GL

Promóciós üveg, csempe és fém felülethez. Javítja a tapadást és növeli a kopásállóságot.

InkCups ITS

Króm, acél és alumínium alapozó, amely elősegíti a tapadást és növeli a kopásállóságot.

InkCups J

Elősegíti a tapadást a bevonatos fémekhez és a puha tapintású anyagokhoz valamint növeli a kopásállóságot.

InkCups PL

A PL-t a legtöbb általános műanyaghoz való tapadás javítására használják. A tapadás előmozdítása mellett a PL Primer javítja a kopásállóságot is.

InkCups PP

Nehezen tapadó alacsony felületi energiájú műanyagok, pl. polipropilénhez, polietilénhez tervezték. Csökkenti a felületi feszültséget a jobb kötés érdekében.

InkCups S

Bevonatos fémekhez, sűrű műanyag és szénszálas anyagokhoz használt alapozó, amely javítja a tapadást és növeli a kopásállóságot.

AP2155

Műanyag hordozókra történő nyomtatáshoz; coroplast, polisztirol, PVC és HDPE.

AP3155

Üveg, fém, alumínium, akril, HDPE, coroplast, polisztirol és más nehezen nyomtatható felületekhez. Bel-, és kültéri alkalmazásokra egyaránt alkalmas. 

A legtutibb anyagok

Csak a legbátrabbaknak !!! A kínai oldalakról rendelhetsz bármit amit primer névvel illettek valaha. És  hogy működik-e?
Ezt majd elmondod. ;)

AZON primer

Üveg, kerámia, fém valamint speciális műanyagok esetén alkalmazható termék.

Magyar Lakk

Fémfelületek, különösen könnyűfémek (pl. alumínium) alapozó festésére szolgál. Elősegíti a következő réteg tapadását, a bevonatrendszer tartósságát növeli.