Mit tegyek ha ... rovatunkban érdekesebbnél érdekesebb problémákra keresünk és találunk megoldásokat.

(mert bizony ezeket eddig senki nem mondta el neked)

Mit tegyek ha nagy mennyiségű adatot kell nyomtatnom ?

250, a bűvös szám. A VersaWorks RIP program a másolatok száma, valamint a kezelt oldalak számának tekintetében továbbá a változó adat nyomtatás esetén maximum 250 db-os tételt kezel egyben. Ezt tartsuk szem előtt mikor dolgozunk, mert - pl. PDF file esetén több mint 250 oldalnál - bezáródik a program az orrunk előtt.

Ha nagy mennyiségű, pl. 6000 db sorszámozott címkét kell gyártanunk szedjétek szét kisebb csomagokba az állományt és így a RIP sem számol olyan sokáig és ti is haladtok szépen. Amennyiben a fent említett 6000 db-os tételt kell ledarálni, javaslom, hogy használjátok a változó adat ( Variable Data Printing ) nyomtatási funkciót.

Nehogy nekem valaki elkezdjen Corelben 6000 oldalt létrehozni mert besírok.

A változó adat nyomtatási funkció lépéseit megtaláljátok a RIP program help menüjében. Ha nem volna elég érthető, keressétek oldalunkon az Előkészítés nyomtatáshoz szösszenetet. Egy lépésben maximum 12.500 db címke gyártása lehetséges ha csak egy darab címkét, vagy matricát hívtok be a RIP be.

Ilyen esetben jön jól a Preferenciák menü / General fül / Configure Advanced Print Settings opció engedélyezése, aminek hatására akár 50 széria gyártható egymás után a 250 db-os tételből. Ha ennél több matrica kell, szerkeszd ki előre, pakold fel egy oldalra - mondjuk 1000-et - és ebből kérj 250 másolatot, majd végül ebből küldj ki 50 szériát. Ebben az esetben 12.5 millió címke hullik ki a gépből. Kész agyrém.

Mit tegyek ha ez a látvány fogad a RIP ben, a munka előnézeti képénél ?

Ebben az esetben a képed 16 bites színmélységben van előkészítve. Konvertáld át 8 bites változatba mert digitális nyomtatásban ezeket a szabványos képi formátumokat használjuk.

16 bites kép

Mit tegyek ha ez a látvány fogad a RIP ben, a munka előnézeti képénél ?

Lásd mint fenn.
Ebben az esetben a képed 32 bites színmélységben van előkészítve. Konvertáld át 8 bites változatba mert digitális nyomtatásban ezeket a szabványos képi formátumokat használjuk.

32 bites képállomány

Mit tegyek ha Hot Folder használata esetén a bemásolt feladatok nem jelennek meg a RIP ben ?

Valószínű, hogy file formátum problémába ütköztél, nem a megfelelő formátumban készítetted elő az anyagot és mikor elindul a RIP kitörli ezeket a feladatokat a listáról. Olvasd el a lenti JPG, TIF probléma megoldásokat.Mit tegyek ha behívok egy JPG képet és nem fogadja el a RIP, file corrupted formátumra hivatkozik ?

A JPG képed progressive tömörítéssel van tömörítve ez a problémája. Mentsd vissza optimized vagy standard tömörítéssel jpg formátumba, vagy tedd bele a képet egy pdf-be vagy eps file ba.Mit tegyek ha behívok egy TIF formátumot és nem fogadja el a RIP, file corrupted formátumra hivatkozik ?

A TIF állományod ZIP vagy JPG tömörítéssel van tömörítve. Mentsd vissza tömörítetlen vagy LZW tömörítéssel TIF formátumba, vagy tedd bele a képet egy pdf-be vagy eps file ba.Mit tegyek ha behívok egy PDF állományt és kilép a RIP ?

Valószínű, hogy PDF állományod 250 oldalnál több oldalból állt. PDF formátum esetén max. 250 oldal az egyben kezelt mennyiség.Mit tegyek ha több oldalas PDF ből dolgozom és lassú, gyenge a rendszerem, de gyorsítani szeretném a RIP és gyártási folyamatot ?

Gyenge konfigurációk esetén kerüljük a PDF formátum használatát, válassz a képi formátumok közül, pl. használj tömörítés nélküli TIF állományokat vagy EPS file-okat.

A képi formátumokkal van a legkevesebb probléma és a leggyorsabban leszámolható állományok közé tartoznak. Például a tömörítetlen TIF formátum pörög le a leghamarabb a RIP-ben. Sok gyártási időt lehet spórolni, ha már nyomtatás alatt leszámoltatjuk a következő feladatot, így mérsékelhető a nyomtató állási ideje és a gyártás folyamatosan halad. Ha általános célú nyomtatást végzünk a Print Quality beállításnál a Halftone opciónál válasszuk a Dither beállítást az Error Diffusion (v) beállítás ellenében. Ez utóbbi beállítással csúnyán megnő a RIP-elési időnk, ami 4-5x több számolási időt jelent.

Igaz, el kell mondani az Error Diffusion (v) beállítás javára szóljon az, hogy szebb nyomat képet kapunk mint a Dither beállítást választva.

Viszont a nyomtatott információk 90% ról elmondható, hogy nincs szükség szebb megjelenésre. Az Error Diffusion (v) üzemmódnak ott van jelentősége, ahol sok a színátmenet, árnyalat, vetett árnyék, tónus különbség, etc. valamint ha profi módon fotózott képről van szó, esetleg műtermi beállításMit tegyek ha nem találja a vágójelet a szenzor ?

Talán már te is jártál úgy, hogy crop mark-kal kinyomtattál egy munkát, amit aztán a gép az istenért sem akart megtalálni. Ügyfelünk hasonlóképpen járt.

Ment a vakarózás hogy mi lehet a baj? Egyszerűen nem látta a jeleket mert olyan rossz volt a fényviszony a stúdióban. Amikor telefonnal megvilágítottam minden jelet egyesével, így már beolvasta és kivágta de addig rendre eldobta a feladatot. (crop mark not found)

Konklúzió, tessék rendesen megvilágított helyen dolgozni vagy megvárni a nappali műszakot az ilyen munkával. (esetleg beépíteni egy világító LED csíkot a gépbe) Természetesen idősebb vagy koszos környezetben lévő gépnél előfordul, hogy magát a szenzort kell megtisztítanod egy kis alkoholos kendővel mert az idő folyamán elkoszolódik. Fontos. Amikor visszafűzöd az anyagot, úgy tedd a gépbe, hogy a regisztrációs jelek nagyjából a tefloncsík közepére kerüljenek és a bázis pont minél közelebb legyen a jobb oldali görgőhöz. Ügyelj arra is, hogy visszafűzéskor minimum annyi legyen a rendelkezésre álló anyagszélesség mint amikor nyomtattál rá, mert ha kisebb akkor hibát fog jelezni a nyomtató.

És a legfontosabb ! Soha ne rendezd középre nyomtatáskor a grafikát ha vágójelekkel nyomtatod.

Ha tükör fóliára nyomtattál arról nem fogja visszaolvasni a jeleket a szenzor hiszen tükröződik. Ebben az esetben kézzel kell megadnod (manual crop-mark detection) a vágójeleknél található hajszál vonalakkal jelölt sarokpontokat, ez maga a dokumentum valódi mérete.Mit tegyek ha már majdnem kinyomtatta a nyomtató az anyagot és épp kifogyott a tinta a kazettából, - csere meg ugye nincs - de már csak 5-10 cm kéne a befejezéshez ?

Vedd ki a kazettát és a kazetta hátoldalán lévő kis műanyag nyelvecskét ragaszd le ügyesen, hogy ne lógjon ki a kazettatest síkjából, majd óvatosan told vissza a helyére ügyelve arra, hogy a mikrokapcsolót, amit ez a nyelvecske megnyom, ne törd le. (ezzel jelez a kazetta a rendszernek, hogy elérte a minimum tinta szintet, ideje cserélni)Mit tegyek ha régebbi VersaWorks RIP programmal (4, 4.6, 5.01, 5.22 vagy 5.51) dolgozom és a PDF állományokkal mindig baj van ?

folyt. köv.