Karbantartási tippek, ötletek, hogy magad is el tudd oltani a tűzet amíg oda érünk

A régi klasszikus, a karbantartás

Sajnos közel 30 év tapasztalat után is azt látjuk, hogy kevesen foglalkoztok a gépek karbantartásával. Pedig nagyon megéri egy kis odafigyelés, és legalább havi 1-2 alkalommal célszerű gondoskodni a gépek egyes alkatrészeinek megtisztításáról.

Ezek a berendezések, érzékeny, precíz eszközök így kifogástalan állapotukról rendszeresen gondoskodni kell. Ha bizonytalanok vagytok, kérjetek segítséget tőlünk, vagy nézzetek meg erről szóló videókat a neten. Aki már az Eco-Sol Max 3 vagy az új TrueVIS tintát használja az különösen érintett ez ügyben, mivel az új tinta gyorsabban szárad ami kihatással van a tintával érintkező alkatrészekre is. Miről is van szó?

A felhasználói szintű karbantartás a következőket foglalja magában. A nyomtató lelke és egyben legfontosabb alkatrésze a nyomtatófej. Rendszeresen törőld körbe a nyomtató fejet a feltapadt tintacseppektől, mindig ragyogjon, távolítsd el a lelógó szőr és hajszálakat, oda nem való fólia és papír darabokat, egyebeket. A nyomtatófej alsó feléhez - ahol a fúvókák találhatóak - csak a legszükségesebb esetben nyúlj.

Másik nagyon fontos alkatrész a wiper, más néven lehúzó gumi. Ezt is tartsd tisztán, sokszor tapasztaljuk, hogy olyan siralmas állapotban van, hogy nem csoda hogy nem tudja elvégezni feladatát és idő előtt tönkre megy a fej. Erről is távolítsd el a felesleges tinta gócokat, oda nem illő, rászáradt tinta darabokat, ha kell törd le, legyen ez is teljesen tiszta, rugalmas. Ha úgy látod kikeményedett azonnal cseréld ki. Ezt a feladatot te magad is eltudod végezni, hívj minket és elmondjuk hogyan, olvasd el a user manualt, vagy nézd meg a youtube csatornáján az idevonatkozó videó anyagot. Javasoljuk, hogy a wipereket legalább 6 havonta cseréld ki.

A harmadik fontos terület a cap-ek állapota. Ezeken pihen a fej, ezek záródnak rá a nyomtatófejekre mikor szívja a tintát a rendszer. Ha ezek elhasználódnak, elkopnak - vagy valami odaszáradt szennyeződés miatt nem jön létre a szükséges vákuum - eltömődhetnek a fúvókák.

Ezeket is rendszeresen töröld át a festéktől, legyenek tiszták, rugalmasak. Ha sokszor előfordul a fejteszt során valami hiba, rendszeresen hiányozanak fúvokák, erősen gyanakodj a cap hibájára, azonnal kérj cserét. Ne várd meg míg a fej teljesen tönkremegy! Ne feledd a fej védelme mindenek felett!

Amennyiben azt írja ki a nyomtató hogy Maintance cleaning akkor ne csak az Enter gombot nyomd meg nyugtázva, hogy rendben van, hanem csináld is meg. Találkoztunk olyan felhasználóval aki még soha nem csinált ilyet, pedig 2 éve nyomtat. Ez baj. Ne félj tőle, rendszeresen "fürdesd meg" nyomtatódat, meglátod meghálálja! 

Roland TrueVIS nyomtató fej, cap-top és wiper tisztítás

Így tisztítsd meg a VG, SG sorozat nyomtatók fejeit, a cap-top-ot, és a wipert
(kövesd az útmutatót)

Roland TrueVIS nyomtató fej, cap-top és wiper tisztítás

VG2, SG2, sorozat nyomtató fejek, cap-top-ok és a wiper tisztítása (kövesd az útmutatót)
(itt a különbség, hogy kézzel kell kihúzni a fejet nem úgy mint a VG, SG sorozatnál)

Kések cseréje

A Roland valaha gyártott összes nyomtató-vágójában, valamint az összes vágógépben az alábbi módon kell a leválasztókést, valamint vágókést cserélni. (kövesd az útmutatót)

Vágógépek karbantartása

A videó sorra veszi a vágógépek karbantartását lépésről, lépésre. Tisztítás, görgőcsere, vágókés csere, valamint a teflonszalag cseréjét. (kövesd az útmutatót)

Hogyan tisztítsd meg nyomtatód tintagyűjtő tartáját

A "varázsszó" a Nitrohígító. Töltsd fel a flakont kb. negyedig, zárd le majd jó alaposan rázd össze, átöblögetve a felületet, majd töröld ki egy papírkendővel. Ezután ismét tölts fel negyedig, fektesd le a flakont és 5-10 percenként forgasd át, hogy az oldószer leoldja az edény faláról a maradék lerakódott tintát. Végül ismét az edény tisztára törlése következik. Javasoljuk, hogy kívülről is töröld át a flakont, mert néha kívülről koszosabb mint belül.

A fekete, retkes flakonba nem lehet látni a tinta szintet
(kiöntsem vagy ne öntsem?)

A tisztítás utáni állapot, szép, átlátszó, egy darabig ismét
jól látható majd a tintaszint

BN-20 wiper csere

Roland BN-20-as nyomtató lehúzó gumi (wiper) cseréjének folyamata

BN-20 vágókés csere

Roland BN-20-as nyomtató vágókés cseréjének folyamata

Tartsd tisztán a görgőket

Évente egy alkalommal takarítsd meg a görgőket. Az idő elteltével a görgők elkoszolódnak, a felületük megtelik szennyeződéssel, ragasztó maradékkal, emulziós réteggel. A tisztításhoz kizárólag gyógyszertárban kapható tiszta alkoholt vagy vegyszerboltban kapható izopropil alkoholt használj. A benzines alapú tisztítószerek oldják a gumit, így ezeket kerüld. Ha nagyon tönkrement a felülete vagy már nem szépen forog cseréld vagy cseréltesd őket. A kúpos (szélső) görgőt úgy kell betenned, hogy a görgő szélesebb fele kifelé néz, azaz a gép oldala felé, de ez jelölve van az oldalán egy piros pöttyel is.

Görgő csere Roland nyomtatóba vagy vágógépbe. Ha szélső görgőről van szó, a görgő oldalán van egy pontozott jelölés, mivel ez a görgő nem párhuzamosfalú görgő.
Úgy kell betenni a görgőt, hogy ez a jelölés néz mindig kifelé a nyomtató oldala felé.

Miért olyan fontos a karbantartás?

A lenti képek tanulsága szerint még mindig akad olyan felhasználó aki nem veszi komolyan a karbantartási folyamatokat. Ismét elmondjuk, hogy évente legalább egy alkalommal kérjetek általános karbantartást kollégánktól vagy végezzétek el a minimálisan szükséges tisztításokat, cseréket. Ezzel biztosítható az eszköz hosszútávú probléma mentes működése. Továbbá nagyon figyeljetek oda és tartsátok be az eszközök helyes üzemeltetéséhez szükséges előírásokat.

Mire elég egy tisztító szett?

Többre mint gondolod. Egy két jó tanács a használattal kapcsolatban. Ne öntsd ki az üvegből. Mártsd bele az oldószerálló tisztítópálcát majd húzd le a felesleget a szélén. Ne csöpögjön. Végezd el a tisztítást úgy, hogy először csak körbe itatod a fejet és nem húzogatod rajta a pálcát. Ha feloldotta az erős lerakódást, akkor lehet előre hátra mozgatni a pálca fejét. (különben a rászáradt tinta plakk szétcincálja a fejet) A koszos szivacsot töröld le egy papírtörlővel, majd mártsd vissza az edénybe. Nem baj ha fekete lesz a folyadék, oldószer képessége megmarad így is. Mosd ki ebben a folyadékban a pálcát, itasd le róla a felesleget, papírtörlőben nyomkodd ki.
Egy ilyen pálca 5-8 alkalommal is használható. Ha mindent jól csinálsz 1 évig biztosan elegendő a szett a karbantartásra. Megjegyezzük, hogy az olcsó kínai pálcika nem tud ilyet, ennek a szivacsát a belemártás pillanatában megeszi az oldószer, a szivacs felpüffed, a pálca nyomban elhajlik, ergo használhatatlan erre a célra. Nálunk vásárolhatsz eredeti pálcát, akár darabra is.

Mivel tisztítsd Roland eszközödet ?

Már többször volt róla szó de akkor újra. Mindenféle belső, műszakilag érzékeny alkatrészt, csatlakozót, panelt, kapcsolót, görgőt, encoder szalagot, szenzort, kijelzőt kizárólag gyógyszertárban kapható alkohollal vagy izopropil alkohollal tisztítsatok !!! Semmi más nem jó. Ismételjük ! NEM JÓ !
Egy felhasználó jelezte, hogy rosszalkodik a gépe. Na vajon miért? Mert az alkohol elfogyott és gondolta a oldószer tisztító folyadéka is megteszi. Hát nem. Nem teszi meg.
A gépekbe sok a műanyag alkatrész - ilyenek a szenzorok lencséje is - amit ha oldószer ér azt azonnal megmarja, bemattítja és máris kész a baj, nem tud helyesen olvasni a műszer. Történt már olyan is felhasználóval, hogy benzin alapú tisztítószerrel egyszerűen letörölte az encoder szalagról a 1440 dpi-s rovátkákat (lásd képet jobbra, klikk esetén nagyban is).
A gumi görgők sem szeretik az erős, maró anyagokat. Bármit teszel a gépeddel előtte kérdezz, hidd el mindenkinek jobb és olcsóbb.

Így tisztítsd meg nyomtatód encoder szalagját.
(lényegi rész a video 1:10 percénél kezdődik)

Time for Maintenance - szavak, melyekről még nem is hallottál

Rendszeresen találkozunk olyan gépekkel melyek bekapcsolás után azonnal ezzel a figyelmeztető üzenettel köszöntenek. Time for Maintenance. Ebből tudjuk, hogy az időszerű karbantartás elmaradt.
Kérdezzük: vajon mióta mondja ezt a gép? Ó már vagy 4-8 hete... talán. Uhh.
Ha ezzel köszönt nyomtatód, akkor vedd komolyan a kérését és ellenőrizd milyen állapotban vannak a nyomtató fejek, ha tiszta máris kész vagy, ha viszont nem az akkor mindenképp pucold meg, ezzel igazából magadnak teszel jót, megkímélve a pénztárcád gyors kiürülését.

Roland UV nyomtató filter csere

Hogyan kell filtert cserélni a Roland UV nyomtatóiba. Kövesd a lépéseket.