Ékezetes neveket NE


NE használj ékezetes neveket 

Sajnos több helyen is azt tapasztaltuk, hogy a file nevekben olyan karaktereket használtok amit nem kéne. Volt már rá példa, hogy a rosszul használt karakterek okoztak galibát a RIP nek. Mi magunk is azt mondjuk, hogy se archiválásban, se gyártásnál ne használjátok az annyira szerettet anyanyelvünk karaktereit.

Bár Neumann János matematikust tekintik a számítógépek atyjának mind a mai napig a világban, ez még nem jelenti azt, hogy a szép magyar nyelvnek helye van a számítástechnikában. Összeszedtem néhány hozzászólást egy két fórumból, ezek jól mutatják a probléma általános voltát és nem csak minket érintő problémáról van szó, tehát fogadjátok meg. Köszi.


A netet olvasgatva az alábbi hozzászólásokat találtam a témában (a teljesség igénye nélkül)


...de nem is szokás ékezetes fájlneveket használni, pont a karakterkódolás problémája miatt


... felejtsd el az ékezetes karaktereket a file nevekben !


... teljesen mindegy milyen op. rendszeren, milyen nyelvi környezetben vagy, aranyszabály, hogy a file nevében angol ABC kisbetűje, szám, alsó vonal karakter esetleg kötőjel legyen. Pontot csak a file kiterjesztés elé tegyél !


... sem szóköz, sem ékezetes karakter, aposztróf, hosszú ő ű és egyéb más. karakter nem használatos


... én már kaptam úgy CD-t megírva fürdőszoba-felszerelési tárgyak képeivel, hogy a rootba egy 'fürdőszoba' és egy 'konyha' könyvár volt.

Az én angol nyelvű op. rendszeremen persze használhatatlan volt.


... a konkrét esetben: a fenti file név konvenciónak megfelelően nevezd át a file-jaidat a szerveren és a html file-okban egyaránt, és legyen ez a plusz munka nagy tanulság a jövőre nézve ! 


... pl. Windows / Total Commander nem nagyon boldogul a hosszú ő, ű-s fájl nevekkel, ahogy az Adobe termékek sem. Ez személyes tapasztalat.


... én nemrég kaptam Word doksikat, és az OpenOffice nem tudta megnyitni az ékezetes és szóközöket is tartalmazó fájlnevű dolgokat. Ezeket kerülni kell. Amint csak angol karakterek voltak a fájlnévben és nem volt szóköz, minden ment, mint a karikacsapás.


kérdés

Az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehet megírni egy cd-t úgy, hogy az összes ékezetes karakter ott legyen a fájlnevekben. Pl. ő,ű 

válasz  

Elképzelhető, hogy egy más nyelvű Windows-al esélyed sem lesz beolvasni az ilyen ékezetes betűket tartalmazó file-okat. Pl. ha a munkahelyeden mondjuk angol nyelvű a Windows, és ott akarod olvasni, már meg is szívtad. 


... egy másik Topicban merült fel a probléma, hogy a Mozilla nem kezeli helyesen az ékezetes file neveket a hivatkozásokban. nos, én ezt kipróbáltam és nekem működik, csak az ominózus web-oldalon nem (http://kepujsag.sala.dyndns.org) nem értem... és ez zavar...


... a számítástechnika viszont ANGOL nyelven alapszik, ergo fájl nevekbe nem illik ékezetet tenni.


... számítástechnika + magyar nyelv = paradoxon :) 


... ne használj ékezetes fájlneveket a médiatárban! 

Amikor feltöltesz valamit a Médiatárba (képet, pdf-et, vagy bármi mást), feltöltés előtt mindenképpen írd át a fájl nevét. A médiaelemet elnevezheted szépen magyarul (a keresőknek ez tetszeni fog, és a vakok, gyengén látók is hálásak lesznek érte), de maga a fájlnév ne tartalmazzon ékezetes betűket, szóközöket, egyéb speciális karaktereket. A NextGEN Gallery például meg sem jeleníti azokat a képeket, amelyeknek ilyen nevük van. 


... a 10 legsúlyosabb Wordpress hiba, amivel csak évek múlva szembesülsz: ékezetes, nagy betűs fájlnevek használata

A tárhelyen nagyon sok múlik! Ma már korszerű szolgáltatások állnak rendelkezésedre, ezért ilyen probléma nem valószínű, hogy előfordul, de fő az elővigyázatosság! 

Soha ne használj se ékezetes betűket, nagy betűket, vagy különleges karaktereket a fájlnevekben! Sajnos nálunk előfordult, hogy az ilyen betűvel írt képek pl. nem jelentek meg a weboldalon.