Az a fránya USB kábel
Még mindig sokan, sokáig, olyan dolog miatt szívnak amiért nem kéne, ez pedig az USB kábel.
Sajnos az USB kábel egy olyan "állatfajta" ami nem szereti a hosszú métereket. Ha olyan eszközöd van ami hosszú USB kábellel van összekötve válassz aktív kábelt, olyat ami jelerősítővel van ellátva gyárilag. Nem is hinnéd, de egy rossz USB kábel tönkre vághat egy 400 ezres alaplapot, sőt úgy is tönkre mehet máról holnapra, hogy addig 3 éve tökéletesen működött és senki ki nem húzta. Bizony, mindkét esetre láttunk már példákat. És hogy ne beszéljünk a levegőbe mondjuk is, hogy mit vegyél. Kizárólag az ATEN márka által gyártott USB hosszabbítót használj. És USB témában még valami. Ha régebbi eszközöd van amin csak soros és párhuzamos bemenet van, viszont új konfigurációdon nincs párhuzamos kimenet csak USB, akkor is az ATEN márka által gyártott USB to Parallel átalakító kábellel kösd őket össze. Törekedj minél rövidebb kábellel dolgozni.

Ne vásárolj be tintából évekre előre

Munkatársaink több helyen találkoztak azzal a jelenséggel, hogy a partner valahol ki tudja milyen kereskedőnél vagy webáruházban "igen kedvező áron" hozzájutott gyári tintához és hörcsög módra betárazott úgy 5-6 szettet. Ezzel alapvetően nem volna baj, de azzal igen, hogy a 2-3 éve vásárolt tinta mennyiség nem fogyott el a szavatosság ideje alatt és így problémát okoz a rendszerben a lejárt tinta.

Több fejet, dampert, vagy egész tintarendszert kellett már azért cserélni, átmosni mert 3 éves tinta csordogált a nyomtató vénájában.

1. Ne vásárolj olyan helyen aki nem Roland forgalmazó mert ki tudja mit sóz rád.

2. Szervizes kollégánk már találkozott átcímkézett kazettával vagy olyan termékkel amiről le volt vágva a gyártási idő és a vonalkód (lot number).

3. Mindig nézd meg a tinta gyártási idejét.

4. Annyi tintát vegyél készletre amit a lejáratig el is tudsz használni.

5. Ne álljon benne a pénzed, elég ha a miénk benne áll, viszont nálunk friss készletre találsz.

6. UV tinta esetén különösen fontos, hogy a gépben lévő tintát a lejárat idejéig elhasználd mert az UV tinta szavatossága csak 5-10 hónap.Munkahelyi környezet kialakítása

Egyre több alkalommal szembesülünk azzal, hogy a munkahelyi környezet nincs megfelelően kialakítva. Ez kihat mind az emberre mind az eszközre. Próbáljatok úgy tekinteni Roland eszközötökre mint egy érzékeny műszerre. Ez nem egy kalapács. Nem lehet ütni verni. Meg kell teremteni azt a körülményt amiben tökéletesen tud dolgozni. Leírunk pár olyan példát ami kiverte nálunk a biztosítékot. Poros piszkos környezet. Találkoztunk olyan nyomtatóval aminek a tetejére újjal lehetett rajzolni a porba, piszokba. Ilyenkor nem csak a teteje koszos a berendezésnek hanem minden máshol is ilyen mértékű retek áll rajta.

Volt olyan berendezés aminek a bal oldalát nem lehetett lenyitni a sok alapanyagtól, doboztól, egyéb terméktől így a karbantartás is rendszeresen elmaradt hisz a felhasználó maga sem tudott hozzáférni saját gépéhez.

Van hely ahol csüdig jártunk a papír, PVC, banner, papírhenger (duda) eldobált nyesedék hulladékában. Követeljétek meg magatoktól és munkatársaitoktól a rendet. Volt olyan pillanat mikor a feldolgozó részlegről bejött valaki a nyomtatandó tekercseket tároló részlegbe, lehajolt valamiért majd a hátsójával 35 tekercset döntött fel dominószerűen. Volt ám hangja rendesen, nem beszélve a sok média sérülésről.

Ahol több, más ipari területen dolgozó gép is üzemel egy térben ott még nagyobb figyelmet kell fordítani a tisztaságra. Ne tegyetek nyomtatót és marógépet egy légtérbe mert a marógép által gyártott - lapátszámban mérhető - forgács, nyesedék, leeső darabka statikusan feltöltődve rákerül a médiára és bejut a fej alá. Kész a baj. Ha kell hermetikusan válasszátok le a nyomtatókat a grafikai, ügyfélváró, irodai tértől.

Sőt UV nyomtatók esetén ezt kifejezetten ajánljuk is, valamint ennél a nyomtató típusnál használjatok szagelszívót!

A felület amin jársz az sem mindegy hogy miből van. Használj ipari alkalmazásokat, pl betont, járólapot. Kerüld a műanyag, statikusan feltöltődni képes felületeket, PVC-ket, szőnyegeket. A statikusság elkerülésére telepíts párásító rendszert. Munkavégzéskor söpörj össze ha lehet moss fel, ezt a tevékenységet ne munkakezdéskor tedd meg mert csak felvered vele a port. Ne használj padlófűtést mert csak száll tőle a piszok.

Egyre több helyen tapasztaljuk, hogy spóroltok a fűtéssel. Itt mondjuk el újra, hogy 14-18 fokban nem lehet dolgozni, se gépnek se embernek.

A vágógépben lévő fólián csak pattog a kés, nem tudja vágni. A nyomtatók sem szeretik. Azt már meg sem kell említeni, hogy a szinten tartó fűtés olcsóbb mint a hidegről való felfűtés majd kikapcsolgatás. Higgyétek el jót akarunk mindenkinek, kevesebb baj kevesebb szerviz költség. Ettől függetlenül kedvelünk mindenkit! ;)Vállalkozás fejlesztés

Hogyan érdemes vállalkozásod fejleszteni?

A már meglévő eszközparkodat az alábbi módon egészítheted ki. Ha vágógéped van vegyél mellé nyomtatót, ha nyomtatni már tudsz vegyél vágógépet. Így azonnal két reklámterületet tudsz lefedni. Ha már van gravírozó géped, dobjál mellé egy UV nyomtatót, így máris óriási lehetőségek nyílnak meg számodra a reklámajándék gyártás, jelöléstechnika területén.

A nagyobb termelékenység elérésért válaszd a szélesebb modell kínálatot, kevés hely esetén válaszd a 3 in 1 pl. nyomtató/vágó berendezéseket. Így ugyan azon kevés helyen 3 géped lesz egyszerre (vágógép, nyomtató, nyomtató/vágó). Használd ki az akciókat, jelentős milliókat megtakarítva.

Ne a saját pénzed álljon az eszközbe, saját tőkéd forgasd vállalkozásodba, vásárolj nagyon kedvező lízing konstrukcióban.

Lízing elbírálás akár 3 órán belül is lehetséges.

Ne vásárolj össze vissza, gondold át milyen egyéb költségeket igényel egy óriás nyomtató megvétele. Pl. egy 3 méternél szélesebb nyomtató kiszolgálására szükséged lesz egy anyagbeszerző autó cserére, mert a kombi Opelbe már nem fér be a 3-5 méteres anyag.

Az anyagmozgatáshoz szükséged lehet "békára" vagy targoncára no meg erős kollégákra. Emiatt lehet, hogy szükséged lesz nagyobb üzemi területre, több világításra, nagyobb szedőasztalra, hegesztőgépre, ipari áramra, etc. Nem mindig jó a nagyobb berendezés!

Üzemeltess több olcsóbb gépet mint egy drága nagyot. Több gép, több lehetőség, többféle területre tudsz egyszerre gyártást indítani, állj több lábon. Vásárlás előtt járd körbe, nézd meg, szaglászd meg, gyártass próba munkát a kiszemelt berendezéssel.

Mi legyen a régi berendezéssel? Amennyiben működőképes, jó állapotú és nem vagy megszorulva semmi esetre se add el. Használd az újjal együtt, termelj több eszközön. Ne terheld a nagyobb gépet apró-cseprő munkákkal, ezt hagyd meg a kisebb, régebbi gépednek.Érdemes-e a Firmware-eket és a RIP programot azonnal update-elni ha van már frissebb update?

Röviden, nem. Nézzük hosszabban.

Rendszeresen érkezik update lehetőség mind az eszközökhöz mind a programokhoz. Több ügyfélbeszámoló meghallgatása után azt a tapasztalatot vontuk le, hogy bevált rendszeren ne változtass. Ha sikerült összelőnöd egy rendszert ami hibátlanul működik akkor azt ne bolygasd. Nem szokott olyan szuper fícsör kijönni nap mint nap ami miatt érdemes kockáztatni a bevált rendszer gyártási képességét. Meg aztán nem vagyunk egyformák, van aki nehezen szokja meg az új dolgokat, változásokat. Természetesen ha feltettél pl. egy új firmware-t és nem érzed jónak vissza állhatsz a régire bármikor. Program esetében csak a reinstall segít. Menj csak a járt úton, így biztos odaérsz! Ráérsz akkor frissíteni, amikor lazább időszakot élsz.Egy készlet tinta a polcon

Sokan régóta űzik ezt az ipart mégis sokszor előfordul, hogy azzal hívtok fel minket, hogy baj van, megállt a nyomtató mert elfogyott a tinta, küldjünk gyorsan. Aki nyomtatással foglalkozik annál ez egyszerűen nem fordulhat elő. Tartsatok mindig egy készlet tintát a polcon - mert ahogy a fog mindig péntek este kezd fájni - a tinta is péntek délután vagy a hétvégi műszaknál ürül ki. Ilyen malőr miatt ne álljon már meg a termelés senkinél. Amikor leveszed a polcról az adott színből az utolsó kazettát, rendeld meg a pótlását, ami már másnap a kezedben lesz. De ha ennél előbb kell ugorj el érte hozzánk és még aznap elviheted.Média tárolása, kezelése, felhasználása

A médiákat tárold állítva a fal mellett lehetőség szerint dobozban vagy műanyag fóliában, napfénytől mentesen. Ha nap éri takard le őket valamivel vagy tegyél valami fényszűrő fóliát az ablakra. Ez azért fontos mert a nap sugara megsárgíthatja a felületet ami nyomtatás közben látszani fog. A nyomtatható anyagokat mindig cérnakesztyűben fogd meg, sosem kézzel mert a zsíros kéz tapintása szintén megmutatkozik a média felületén.

A médiákra mindig írd fel, hogy milyen hosszú még a tekercs ami a papírhengeren van. Ezt a nyomtató is megtudja mondani. Mikor egy anyagot felteszel a nyomtatódra állítsd be a Sheet Remain menüben a tekercs hosszát és így a készülék is tud vele számolni. Mikor vége van a munkának írd rá az aktuális tekercs állást. (a print memo funkcióval rá is tudod nyomtatni).

A hossz meghatározásra egy másik megoldás, hogy megmérsz egy teljes tekercset milyen nehéz amikor kibontod. Mondjuk az 50 m-es 137 cm széles egész vinyl tekercs 20 kg, ha ráteszel egy maradék tekercset egy mérlegre és azt látod hogy 9 kg akkor az a tekercs kb. 22,5 m hosszú (jelen esetben 0,4 kg / fm).

A maradék fólia tekercseket ne tekerd nagyon össze. Sok helyen látjuk, hogy 3-4 cm átmérőjű hengerré vannak összetekerve mert így kis helyen elférnek. Ez igaz de ezt a tekercset már nem nagyon fogod probléma mentesen felhasználni. Az anyag merevségéből adódóan felveszi ezt a pici átmérőt és az istenért nem lehet kisimítani, se a gépre kunkorodás mentesen feltenni. Bele akadhat a fej, elválhat a hordozótól a vinyl anyag. Mindig egy papírhengerre tekerjétek fel őket, ennél jobban ne. Amennyiben a média felülete poros, koszos, foltos töröld át valami tisztítószeres ruhával, pl. izopropil alkohollal.

Ha több szegmensből készül a munka azt lehetőleg mindig egy tekercsre nyomd ki. Különböző anyagszélességek, tekercsek esetén eltérhetnek a fehér felületek színei egymástól. Régen nem használt öntapadós anyagra ne vállalj garanciát és ne is csodálkozz ha visszajön a felületről. A régi vinylek könnyen felismerhetőek arról, hogy a vinyl anyaga a papírhordozóhoz képest 3-5 mm-el körbe kisebb, azaz összehúzódott. Ne termelj raktárra, dolgozz mindig új anyagra, a forgalmazóknál mindig raklapszám áll a friss gyártás. Ne tegyél el mindenféle nyesedék anyagot mert belefulladsz.Párásítás, statikusság

Aki már járt komoly nyomdában az láthatta, hogy a nyomdagépek felett párásító készülékek üzemelnek. Bizony ez nem véletlen mert a levegő páratartalma több mint fontos. Az optimális páratartalom véd az elektrosztatikus feltöltődéssel szemben, és garantálja a zavartalan termelést. Jártunk olyan telephelyen ahol a nyomtató és az ujjunk között szemmel látható 1-1,5 cm ívet húzott a statikus energia. Ez nagyon nem jó!

A statikus energia letapasztja a médiát a nyomtató felületére és azt a gép nem tudja megfelelően továbbítani, ( motor error ) illetve megzavarja a nyomtatási képet, a tinta cseppek terülése helyzete nem lesz megfelelő, szellemképesség, életlen elmosódott kontúrok alakulnak ki. De problémát okozhat az egyszerű fóliavágásnál is, az anyag letapad a vágás csúnya, hibás lesz a sarkok "elfolynak" ívesednek.

Tartsátok be a nyomtatók műszaki leírásában foglaltakat, ( páratartalom ) telepítsetek párásító készülékeket a digitális gépek környezetébe is.
Fizetős vagy ingyenes programokkal készítsünk elő ?

Sokan kérdezitek van-e élet a fizetős programokon túl? Egyre több azon alkalmazások sora amivel a sign ipar is képes dolgozni.

A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár olyan alkalmazást amivel meg lehet csinálni a munkák előkészítésének nagy részét. Mindezt teljesen ingyenesen.

Vektor grafikus alkalmazásként mindjárt itt az Inkscape. A program az svg kiterjesztést használja ami a jelenlegi ipari szabvány vektor grafikák esetén. Kiválóan használható fóliavágás, marás, gravírozás előkészítéséhez valamint egyéb vektoros látványtervek, portáltervek, rajzok, logok készítéshez. FONTOS!

A cmyk nyomdai előkészítést valamint a direkt színeket még nem támogatja a program, kizárólag rgb-ben dolgozik.

(Van benne cmyk paletta, de a kimenetben már rgb bontás jelenik meg a cmyk helyett. Olyat viszont lehet tenni, hogy rgb-ben dolgozunk és ilyen kimenettel nyomtatunk.

A digitális nyomtatók ezt is kezelik.)

Kiadványszerkesztésre ott van a Scribus. Kiválóan használható arra amire való, támogatja a nyomdai előkészítés által megkövetelt cmyk tartományt, a direkt színeket, van benne Color Management. Érdemes a két programot (Inkscape, Scribus) kombinálni és már meg is vagyunk egy szórólappal, prospektussal. Már csak a képszerkesztést kell megoldani.

Erre ott van a Krita. A program alkalmas nyomdai előkészítésre, van benne Color Management, rengeteg eszköz áll rendelkezésre a szerkesztéshez. A Krita erősen hajaz a sokak által használt (fizetős) Photoshopra, de festéshez, rajzoláshoz sokkal több eszköz áll a rendelkezésünkre.

A 3D szerkesztők szerelmeseinek a Blender nevű alkalmazást javasoljuk. Ha eltudtak benne készíteni egy 1,5 órás animációs filmet akkor talán nem lehet olyan rossz.

​Ami talán még sokaknak jó hír, hogy ezek a programok mindhárom platformra elérhető alkalmazások (Linux, OSX, Windows), ami ugye a fizetős változatokra nem mondható el. Használjátok őket bátran!

Még valami. Bár nem ingyenes (kb. 20.000,-) de rettenetesen jó program a 2015 Apple Design Award győztes Affinity Designer vektorgrafikus program. Felületileg az illusztrátorra hajaz, ergo aki ezt már megszokta annak nem kell a programban bolyongani. Van CMYK és spot color támogatás. Továbbá az Affinity számos más programot is kínál az előkészítésre ilyen például az Affinity Photo mint a Photoshop helyettesítője. Pécsi ügyfelünk nagyon meg van elégedve az Affinity Designer által nyújtott képességekkel, mindenki számára csak ajánlani tudja.