web software

Fizetős vagy ingyenes programokkal készítsünk elő?


Sokan kérdezitek van-e élet a fizetős programokon túl? Jó hírünk van, egyre több azon alkalmazások sora amivel a sign ipar is képes dolgozni.
A teljesség igénye nélkül felsorolunk pár olyan alkalmazást amivel meg lehet csinálni a munkák előkészítésének nagy részét.
Mindezt teljesen ingyenesen.
Vektor grafikus alkalmazásként mindjárt itt az Inkscape. A program az svg kiterjesztést használja ami a jelenlegi ipari szabvány vektor grafikák esetén. Kiválóan használható fóliavágás, marás, gravírozás előkészítéséhez valamint egyéb vektoros látványtervek, portáltervek, rajzok, logok készítéshez. FONTOS! A cmyk nyomdai előkészítést valamint a direkt színeket még nem támogatja a program, kizárólag rgb-ben dolgozik.
(Van benne cmyk paletta, de a kimenetben már rgb bontás jelenik meg a cmyk helyett.
Olyat viszont lehet tenni, hogy rgb-ben dolgozunk és ilyen kimenettel nyomtatunk. A digitális nyomtatónk hála istennek ezt is kezeli.)
Kiadványszerkesztésre ott van a Scribus. Kiválóan használható arra amire való, támogatja a nyomdai előkészítés által megkövetelt cmyk tartományt, a direkt színeket, van benne Color Management. Érdemes a két programot (Inkscape, Scribus) kombinálni és már meg is vagyunk egy szórólappal, prospektussal. Már csak a képszerkesztést kell megoldani.
Erre van két alkalmazás is, az egyik a Gimp a másik a Krita. Mindkét program alkalmas nyomdai előkészítésre, van Color Management valamint rengeteg eszköz a szerkesztéshez. A Krita erősen hajaz a sokak által használt (fizetős) Photoshopra, de festéshez, rajzoláshoz sokkal több eszköz áll a rendelkezésünkre.
A 3D szerkesztők szerelmeseinek a Blender nevű alkalmazást javasoljuk. Ha eltudtak benne készíteni egy 1,5 órás animációs filmet akkor talán nem lehet olyan rossz. 
​Ami talán még sokaknak jó hír, hogy ezek a programok mindhárom platformra elérhető alkalmazások (Linux, OSX, Windows), ami ugye a fizetős változatokra nem mondható el. Használjátok őket bátran!

Legyetek ti is zöldek!

Megkérünk mindenkit, hogy védjétek a környezetet, senki ne dobja el az üres festékes kazettákat. Cégünk megsemmisíti a kidobásra szánt dobozokat, éljetek a lehetőséggel, kérjétek meg kollégáinkat, hogy egy karbantartás alkalmával vigye el tőletek a feleslegessé vált kazettákat vagy ti magatok is eljuttathatjátok hozzánk.
Köszönjük szépen!

Miért kell biztosítani?


A 2016-os év bővelkedett a villámcsapás okozta károkban. Mégis kevesen gondolják, hogy érdemes lenne kötni a gépekre egy biztosítást.

Pedig megéri, nagyon is! Sajnos villámcsapás esetén bizony nem a filléres dolgok mennek tönkre, hanem a drága alkatrészek. Egy ilyen javítás bizony bele kerülhet 500 ezer forintba is, mint ahogy a 2016-os év mutatta is, sok alaplapot cseréltünk e miatt. Reméljük, hogy senkinek sem kell bizonygatnunk hogy havi néhány ezer forintos kiadás mennyire megtérül egy ilyen probléma esetén. Kössetek biztosítást a nagy összegű berendezésekre.

Egy ötlettel is szolgálunk; mivel általában a rooter felől a hálózati (Ethernet) kábelen keresztül érkezik a gépekbe a nagyfeszültségű áram - ezzel az alaplapot tönkre is téve - vihar esetén húzzátok ki a gépből.

A régi klasszikus, a karbantartás.


Sajnos 20 év tapasztalat után is azt látjuk, hogy kevesen foglalkoztok a gépek karbantartásával. Pedig nagyon megéri egy kis odafigyelés, és legalább havi 1-2 alkalommal célszerű gondoskodni a gépek egyes alkatrészeinek megtisztításáról.

Ezek a berendezések, érzékeny, precíz eszközök így kifogástalan állapotukról rendszeresen gondoskodni kell. Ha bizonytalanok vagytok, kérjetek segítséget tőlünk, vagy nézzetek meg erről szóló videókat a neten. Aki már az Eco-Sol Max 3 vagy az új TrueVIS tintát használja az különösen érintett ez ügyben, mivel az új tinta gyorsabban szárad ami kihatással van a tintával érintkező alkatrészekre is.

Miről is van szó?

A felhasználói szintű karbantartás a következőket foglalja magában. A nyomtató lelke és egyben legfontosabb alkatrésze a nyomtatófej. Rendszeresen törőld körbe a nyomtató fejet a feltapadt tintacseppektől, mindig ragyogjon, távolítsd el a lelógó szőr és hajszálakat, oda nem való fólia és papír darabokat, egyebeket. A nyomtatófej alsó feléhez - ahol a fúvókák találhatóak - csak a legszükségesebb esetben nyúlj.

Másik nagyon fontos alkatrész a wiper, más néven lehúzó gumi. Ezt is tartsd tisztán, sokszor tapasztaljuk, hogy olyan siralmas állapotban van, hogy nem csoda hogy nem tudja elvégezni feladatát és idő előtt tönkre megy a fej. Erről is távolítsd el a felesleges tinta gócokat, oda nem illő, rászáradt tinta darabokat, ha kell törd le, legyen ez is teljesen tiszta, rugalmas. Ha úgy látod kikeményedett azonnal cseréld ki. Ezt a feladatot te magad is eltudod végezni, hívj minket és elmondjuk hogyan, olvasd el a user manualt, vagy nézd meg a youtube csatornáján az idevonatkozó videó anyagot. Javasoljuk, hogy a wipereket legalább 6 havonta cseréld ki.

A harmadik fontos terület a cap-ek állapota. Ezeken pihen a fej, ezek záródnak rá a nyomtatófejekre mikor szívja a tintát a rendszer. Ha ezek elhasználódnak, elkopnak - vagy valami odaszáradt szennyeződés miatt nem jön létre a szükséges vákuum - eltömődhetnek a fúvókák.

Ezeket is rendszeresen töröld át a festéktől, legyenek tiszták, rugalmasak. Ha sokszor előfordul a fejteszt során valami hiba, rendszeresen hiányozanak fúvokák, erősen gyanakodj a cap hibájára, azonnal kérj cserét. Ne várd meg míg a fej teljesen tönkremegy!

Ne feledd a fej védelme mindenek felett!

Amennyiben azt írja ki a nyomtató hogy Maintance cleaning akkor ne csak az Enter gombot nyomd meg nyugtázva, hogy rendben van, hanem csináld is meg. Találkoztunk olyan felhasználóval aki még soha nem csinált ilyet, pedig 2 éve nyomtat. Ez baj.

Ne félj tőle, rendszeresen "fürdesd meg" nyomtatódat, meglátod meghálálja!


Firmware update

A Roland eszközeidnek van egy úgynevezett Firmaware része, nevezzük ezt a készülék agyának. Ehhez az "agyhoz" rendszeresen érkeznek frissítések, amivel a gép viselkedését befolyásolják. Az új készülékek esetében 1-2 havonta, a régebbi modellek esetében évente érdemes ellenőrizni van-e újabb frissítés, és ha van akkor azt telepítsétek fel.
A telepítés menete hálózati eszközök esetében a következő:
1. töltsd le a friss firmware-t (lásd fent a letöltések linket *)
2. kapcsold ki a készüléket a kezelő panelnél
3. a hátsó főkapcsoló maradjon bekapcsolva
4. futtasd a programot
5. a program megkeresi a hálózaton az eszközödet és kiírja mit mire frissít (pl. ver. 1.8 to 2.1)
6. bekapcsol az eszközöd és várja a friss adatokat
7. frissítés befejezéséig ne legyen áramszünet, áramkimaradás
8. a frissítés folyamatát te magad is követheted a készülék display-n keresztül
9. a sikeres telepítés végén a készülék kikapcsol
10. várd meg amíg a képernyődön megjelenik a telepítés sikeres felirat (successful)
11. bekapcsolhatod a nyomtatódat
* nem oda való firmware nem települ fel az eszközre!

Mit jelent a vágókéseknél az ofszet érték?

Biztos sokat hallotad már azt a kifejezést hogy ofszet érték, azaz túlvágási érték a vágókések esetében. De mit is jelent valójában?
Amikor egy golyóstollal írsz, a toll hegye azaz maga a golyó, pontosan a tollbetét tengelyének közepén található, ebben az esetben Pen Mode-ról beszélünk, értéke 0,000 mm, rajzplottereknél használjuk vagy olyan esetben ha a vágógépedbe plotter papírt raksz és rajzplottertként használod. (itt jegyezzük meg, hogy vágógéped teljesen alkalmas rajzolásra, építészeti rajzok, CAD-es tervek megjelenítésére, de használhatod ruházati szabásminták kirajzolására is)
A vágókés esetében az él kiképzése, azaz a hegye, el van tolva a tengelyhez képest egy bizonyos értékkel, ez maga az ofszet érték.
Ha ez az érték kicsi pl. 0,175 mm akkor egy igen karcsú szerszámról beszélünk, ilyen típusú vágókés kell a kisbetűk, vagy nagyon részlet gazdag grafikák vágásához (fekete kupakos kés)
Ha ez az érték igen magas pl. 0,50 mm akkor egy nagyon alacsony lejtésű késről beszélünk, ilyen pl. a karton kés, amivel a sablonkartont érdemes vágni. Az általánosan használt kések 0,250 mm értékűek. Amennyiben magasabb a beállított érték a berakott szerszámnál akkor az történik, hogy a gép később fordul a sarkoknál mint kéne, - tovább megy a nagyobb érték miatt - így a grafikád sarkai kitörnek, csücskösek lesznek.
Kisebb értéknél éppen fordítva történik, a sarkok lekerekednek mivel előbb elfordul a szerszám mint kéne, így a vágott sarkok kerekednek.
Ez utóbbi beállítás hasznos lehet abban az esetben, ha kifejezetten azt szeretnéd hogy a grafika későbbi élete során a sarkoknál ne repedjen be olyan könnyen, illetve a fólia szedésnél egy kis könnyebbsége szeretnél szert tenni.

Mi a különbség a vágókés típusok között?

Ahogy a csavar behajtáshoz is megfelelő csavarhúzót használunk, így az anyagok vágásakor is a megfelelő kést válasszátok. Ennek értelmében a flock fóliához (vasalható) a zöld kupakos kést, a vastag, kemény vagy fényvisszaverő fóliához a narancssárga kupakos kést, a kisbetűk vagy részletgazdag grafikák vágásához a fekete kupakos igen karcsú kést javasoljuk. Ha normál késsel vágtok mindent az nem a megfelelő eredményt hozza, gyorsabban elhasználódik a szerszám, valamint több selejtet is eredményezhet a gyártás. (Egy titok; a narancssárga kupakos kés jobban megéri az árát mint a normál kés, mert ugyan picivel többe kerül viszont sokkal tovább tart mint a normál /kék, piros, sárga kupakos/ kés)

Gyári vagy utángyártott kések


Elárasztották a piacot az utángyártott kések. Olcsó áruk, 10-es kiszerelésük igen ígéretesen hangzik. De csak hangzik!
Több partnerünk jelezte, hogy vásároltak ilyen terméket de a 10 db-os szettből az első 4 db-ot kidobták mert használhatatlan volt.
Nos igen, csodák ebben az esetben sincsenek. Egy gyári kés - megfelelően használva - több évig is kiszolgálja az igényeket.
Nem kell havonta cserélni. Többen próbálkoztak élezni, (ja, Béla bá ért hozzá...) de ez megint nem vezet sehova, arról nem is beszélve, hogy élezés esetén mi lesz az ofszet értékkel?
Az ofszet érték nem lehet akármennyi, a gépeken csak bizonyos érték állítható be, nem pedig szabadon akármennyi.

Gyári vagy utángyártott tinta ?

Az örök dilemma. Mi természetesen a gyári megoldásra voksolunk, de nézzük meg miért. Azt gyorsan szögezzük le, hogy nekünk mindkét verzió megfelel, hiszen ha utángyártottat használsz akkor többször fogsz velünk találkozni mert többszőr megyünk hozzád szervizelni.
Gyári tinta esetén ritkábban találkozunk. De nézzük is meg az előnyöket, hátrányokat.
Az utángyártott tintával sok a baj. Nem állandó a tinta színe, állaga, konzisztencia. Mi is találkoztunk olyan 1 literes tinta flakonnal amiben ugyan az a szín volt, mégis különbözött a színek árnyalata. Még fel is rázattuk az ügyféllel, hátha leült a pigment, de ha így lett volna akkor meg az is probléma. Csak a fehér festék esetében fogadható el minimálisan, hogy leül a pigment így azt néha fel kell rázni.
Amennyiben a csoda gyártók nem tudják garantálni a tinta állandó minőségét az könnyen beszárad a fejbe, csövekbe, tintarendszerekbe.
Ha olyan az utántöltő rendszer hogy a tintát tölcséren keresztül öntögetjük a kazettákba, akkor ott számolni kell az oxidációs folyamatokkal is, hiszen mind a fény, mind a levegő oxidációt indít el a tintában ami szintén a mi zsebünkből húzza ki a forintokat.
A már említett minőségbeli különbség kihat a nyomtatás képére is, nem tudjuk ugyan azt a terméket 2-3 hónap múlva vagy akár 1-2 év múlva előállítani. Egy Pest megyei partnerünk épp a gyári festék javára mondta, hogy 2 év elteltével ismét gyártania kellet egy garnitúra matricát (ez itt több ezer darabot jelentett) és pontosan ugyan úgy néz ki a frissen nyomott matrica mint a 2 éves. Nincs szín és árnyalatbeli különbség sehol.
Ezt csak a gyári minőség tudja.
Az is problémát jelenthet, hogy a Color Profile-ok a gyári tintához vannak bekalibrálva egy idegen löttyel nem tudjuk azt a denzitást hozni (vagy épp az a baja hogy túl vibráló, telített a tinta képe) mint ami a Profile-ban van. Sok esetben tapasztalunk sávos nyomatokat, a színek tónusa 30-40 cm ként változik mert a nem megfelelő tintarendszer nem tudja megfelelően adagolni a tintát a nyomtatófejeknek. Sok utángyártott típus veszélyes a kezelőre és a környezetre egyaránt, mi is hallottunk már rákkeltő tintáról ami a mai napig forgalomban van.
A Roland gyári tintái kültéren laminálás nélkül 3 évet tudnak fakulás mentesen. Ezt az elvárást az olcsóbb tinták nem tudják teljesíteni.
Kinek éri meg mégis átállni ?
Azt ugye tudni kell, hogy utángyártott tinta használata esetén a garanciális feltételek elvesznek. Aki keveset nyomtat annak egyáltalán nem szabad ilyesmiben gondolkodnia, mivel a sűrűbb fejcserét csak a sok sok ezer kinyomtatott m2 tudja vissza termelni. Aki rendszeresen nyomtat de nem éri el a havi ezer m2-es értéket, annak sem szabad átállnia. Ha már nincs garancia a gépre akkor is van veszteni való, hiszen egy ismeretlen tintával mindig lesznek gondok. Nem a levegőbe beszélünk, szinte minden héten cserélünk nyomtatófejet valahol de ezek az esetek nagy százalékában átállított gépek. Csak azoknál jöhet szóba a dolog akik rengeteget nyomtatnak, alacsony költségen gyártanak és a sűrű forintok megtermelik a cserélt alkatrészek árát. Mindenképpen alaposan számoljatok utána mielőtt belevágtok.
Még egy fontos dolog, ha átálltatok és probléma adódik nyomtatáskor keressetek fórumokat, felhasználói beszámolókat mert innentől kezdve egy olyan területre léptek ahol már a mi segítségünk és tapasztalatunk kevés lehet. Mi tudjuk hogy a Roland nyomtatói kiválóak, de ezt rendszer szinten kell érteni. Ha ki vesszük belőle az egyik legfontosabb elemet, kezdődhet a "Játék a színekkel".
Megkérdeztünk más márkájú nyomtató forgalmazókat is, hogy áll a kérdéshez a gyártó ha az ügyfél utángyártott tinta használata esetén problémát észlel? Rendre azt a választ kaptuk, hogy nincs miről beszélni, az ügyfél kezébe került a megoldás megtalálása, idegen tintával nem tudnak mit kezdeni a gyártók és felteszik a kezüket.
Összefoglalva: a gyári tinta minősége állandó, ezekhez állnak a profile-ok, sokáig bírják kültéren, környezetbarát anyagok, nem jelentenek veszélyt a felhasználóra nézve, nem teszik tönkre a nyomtatót, mindig van polcon, kapható.
Ugyanez nem mondható el egyik utángyártott termékről sem.

Nem találja a crop markot ( vágójelet ) a szenzor.

Talán már te is jártál úgy, hogy crop mark-kal kinyomtattál egy munkát, amit aztán a gép az istenért sem akart megtalálni. Egy ügyfélünk hasonlóképpen járt. Ment a vakarózás hogy mi lehet a baja? Egyszerűen nem látta a jeleket mert olyan rossz volt a fényviszony a stúdióban. Amikor telefonnal megvilágítottam minden jelet egyesével, így már beolvasta és kivágta de addig rendre eldobta a feladatot.
(crop mark not found)
Konklúzió, tessék rendesen megvilágított helyen dolgozni vagy megvárni a nappali műszakot az ilyen munkával.
(esetleg beépíteni egy világító ledcsíkot a gépbe)
Természetesen idősebb vagy koszos környezetben lévő gépnél előfordul, hogy magát a szenzort kell megtisztítanod egy kis alkoholos kendővel mert az idő folyamán elkoszolódik.

VersaWorks install, update, crash

Azoknak szeretnénk jó tanácssal szolgálni akik újra szeretnék rakni a VersaWorks programot. Ezt egyébként 1-2 évente egyszer javasoljuk is, például amikor kezded az évet - amikor még mindig rossz a szádíze a sok káposztától, húrkától, beiglitől - itt az ideje egy kis változatosságnak.
Jó ha mindenki tisztában van vele, hogy akármilyen verzió nem frissíthető akármire mert beledől a program.
Pont ilyen problémával hívott fel ügyfelünk, hogy már 3x felrakta a Roland Versaworks-öt, update és nem megy a program mi lehet a baj?
Hát az, hogy pl. egy régebbi CD-s install (ver 4.0) nem tud frissűlni 5.22-re mert túl nagy a verzió ugrás a két program között.
Épp ezért oldalunkról mindig letudod tölteni azt a full verziót ami később update-elhető az aktuális verzióra.
Mikor érdemes újra húzni a programot?
Sok ilyen eset van, íme egy pár példa. Programod nem nyit meg semmilyen file-t, nem fogad semmilyen munkát. Ha azt tapasztalod, hogy a benne lévő munkákat ki tudja küldeni, de már újat nem fogad akkor gyalu neki.
Ha máról holnapra marhaságot csinál a szoftver, nem tudja ugyan azt a színt hozni 3-4 méteren keresztül, nyomataid 30-50 cm-ként sávosak, színük más, a több szegmensből álló panelek színe eltér egymástól, ekkor is reinstall.
Ha azt tapasztalod, hogy a képekkel (jpg, tiff) nincs problémája de az eps, pdf, ps, prn formátumokkal igen indítsd a letöltést és telepítsd újra.
(ez esetben a program postscript interpreterje sérült meg)
Amit még érdemes reinstall előtt megpróbálni, az az, hogy a VersaWorks-ben lévő összes munkát kidobod, legyen üres mindkét Queue (sor).
Ha ezt nem akarod mert tele vagy munkával, tehetsz egy olyan próbát, hogy az egész VersaWorks programot áthúzod egy másik particióra, onnan indítod a programot és kidobsz belőle minden munkát (hiszen eredeti helyén úgy is meg van).
Van ügyfelünk aki így dolgozik már 1 éve és nincs vele gondja, persze a korrekt megoldás a reinstall. Segítséget jelenthet a program újra inicializálása is, ami alaphelyzetbe állítja a programot. Ezt a start menü/Versaworks/Initialize Application paranccsal éred el.
Továbbá nem szerencsés ha sok munka van a RIP szoftverben (több hónapnyi, évnyi) mert amikor indul a program mindent be kell töltenie, ami lassítja a futás teljesítményét és időnként fagyást is okozhat. 
Fontos !!! Az újratelepítés előtt gondoskodj róla, hogy a használt média profile-ok meglegyenek, töltsd le telepítés előtt, amennyiben saját profile-al dolgoztál, amit te magad vagy egy színprofil készítő cég készített mentsd le mert különben összekarmolod magad.

Tudtad-e ? ( UV tinta szavatosság / kiszerelés )

Talán nem mindenki tudja, hogy az UV tinta szavatossága nem olyan hosszú ideig tart mint az oldószeres tintáké. Ezért mindig nézd meg a kazettán található lejárati dátumot. Ez általában 5-10 hónap, ergo ennyi idő alatt normál használat mellett el kell hogy fogyjon a tinta.
Akik sokat nyomtatnak őket ez az információ nem nagyon érdekli viszont akik kevesebbet azok jó ha tudják. Hogy ne menjen veszendőbe a tinta válaszd inkább a kisebb kiszerelést (220 ml kazetta). Akik viszont nagyobb mennyiségben gyártanak nekik ajánljuk az 500 ml kiszerelésű kazettákat, így fajlagosan olcsóbban juthatsz a tintához. A fehér és primer esetén nincs 500 ml kiszerelés csak a CMYK színekből valamint a lakkból. Fontos még tudni, hogy az VersaUV LEF-12i, a 20-as, és 200-as modellek esetében nem tehető be nagyobb kazetta mert nem fér bele a gépbe.

A média leszórítók helyes használata

Sajnos idén két helyen is fejet kellett cserélnünk mert nem használta az ügyfél a média clampet. Minden esetben ha vastag anyagra dolgoztok (PVC molinó, művészi vászon, mágnesfólia, építési háló, roll-up banner, etc.) emeljétek fel a fejet magas állásba és tegyétek fel a média leszorító lapokat. A mellékelt kép szerint használjátok a leszorítókat, a két kis lyukon látszódjon a média széle jobban ne toljátok rá az anyagra! Nézzétek meg, hogy a tefloncsík magasságában miként áll a leszorító, szépen simuljon rá a médiára, ne emelkedjen fel a tövénél sem, ne kerüljön a nyomtatófej útjába. Amennyiben olyan molinót használtok ami visszafelé van tekerve gyárilag (tehát a belsejére nyomtatsz) ott legalább 30-40 cm-t lógassatok ki a gépből mert a visszafelé kunkorodásból adódóan bele verhet a fej. Pici odafigyelés sok százezer forint megtakarítást eredményez.